MENU

Τί είναι η βλεφαροπλαστική και γιατί να την επιλέξετε;

Με την πάροδο του χρόνου και σε συνδυασμό με τη γενετική προδιάθεση και τις συνήθειες του κάθε ανθρώπου, οι ιστοί των βλεφάρων ατροφούν. Το αποτέλεσμα είναι το δέρμα, ο μύς και ο συνδετικός ιστός να χαλαρώνουν και το λίπος να «προβάλλει προς τα εμπρός». Δίνοντας την γνωστή εικόνα της χαλάρωσης, ή της «σακούλας». Η χαλάρωση αυτή δίνει την εντύπωση μόνιμης κούρασης στο πρόσωπο, επηρεάζοντας αρνητικά την εμφάνιση και την κοινωνική λειτουργικότητα του ατόμου.

Η βλεφαροπλαστική καλείται να αντιμετωπίσει τα παραπάνω προβλήματα. Αυτό επιτυγχάνεται με αφαίρεση της περίσσειας του δέρματος, αφάιρεση ή επαναδιάταξη του λίπους και τόνωση του μυός. Αξίζει να σημειωθεί ότι η βλεφαροπλαστική δεν αντιμετωπίζει τυχόν πτώση των φρυδιών, η οποία πολλές φορές συμβάλλει στην κουρασμένη και γερασμένη εικόνα της περιοχής του πάνω βλεφάρου και πρέπει να αντιμέτωπίζεται συνδυαστικά. Επίσης ενίοτε συνυπάρχει με τη βλεφαροχάλαση και βλεφαρόπτωση. Γεγονός που επιτάσσει επιπρόσθετη τροποποίηση στην εγχειρητική τεχνική.

Τί συμβαίνει κατά τη διάρκεια της επέμβασης;

Ο χειρουργός, μέσω μιάς καλά κρυμμένης τομής στο δέρμα του άνω βλεφάρου, αφαιρεί την περίσσεια του δέρματος και του λίπους. Ταυτόχρονα αναδιατάσσει τον μυ και το διάφραγμα του κόγχου ώστε να επιτύχει μία πιο νεανική και “ξεκούραστη” εμφάνιση της περιοφθαλμικής περιοχής, ανορθώνοντας ταυτόχρονα και το φρύδι. Στην κάτω βλεφαροπλαστική, αναλόγως των ενδείξεων, οι τεχνικές ποικίλουν ως προς την προσπέλαση. Δίνοντας μας την επιλογή να πραγματοποιήσουμε το χειρουργείο είτε μέσω μιας ανεπαίσθητης τομής στο δέρμα του κάτω βλεφάρου, είτε μιας τομής στον επιπεφυκότα, από τη μέσα μεριά του κάτω βλεφάρου! Το βασικό στάδιο του χειρουργείου είναι η αφαίρεση, ή η αναδιάταξη, των διαμερισμάτων του λίπους, που ευθύνονται για τη γνωστή σε όλους μας “σακούλα”.

Με ποιό είδος αναισθησίας μπορώ να υποβληθώ σε βλεφαροπλαστική;

Για την βλεφαροπλαστική του πάνω βλεφάρου μπορείτε με απόλυτη ασφάλεια να διαλέξετε μεταξύ της αμιγώς τοπικής αναισθησίας ή του συνδυασμού αυτής με τη νευροληπταναλγησία (μέθη) ώστε η διαδικασία να είναι απόλυτα άνετη. Η κάτω βλεφαροπλαστική μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με τοπική αναισθησία μόνο, είτε με συνδυασμό τοπικής με μέθη.

Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

Η βλεφαροπλαστική των πάνω βλεφάρων διαρκεί περίπου 45-60 λεπτά ενώ των κάτω βλεφάρων περί τα 30 λεπτά.

Πόσο διαρκεί η μετεγχειρητική περίοδος ανάνηψης από το χειρουργείο;

Τις πρώτες 2-3 μέρες εγκαθίσταται οίδημα στην περιοφθαλμική περιοχή. Ξεκινά να υποχωρεί από την τέταρτη ημέρα. Την πέμπτη μετεγχειρητική ημέρα αφαιρούνται τα ράμματα. Σε 1-2 εβδομάδες τυχόν μώλωπες και οίδημα υποχωρούν εντελώς. Οι ουλές της βλεφαροπλαστικής συνήθως είναι δυσδιάκριτες. Αυτό λόγω της εξαιρετικής ποιότητας επούλωσης της περιοχής, της απώλειας τάσης στο τραύμα και της στρατηγικής τοποθέτησής τους σε φυσική, προϋπάρχουσα πτυχή του δέρματος. Κατά τις πρώτες εβδομάδες ενδέχεται να είναι ελαφρά ερυθρές. Γρήγορα ωστόσο το χρώμα τους ατονεί και πλησιάζει στο χρώμα της γύρω περιοχής.

Τί θα πρέπει να προσέχετε μετά την επέμβαση;

Καλό θα ήταν να χαρίσετε στον εαυτό 2-3 μέρες χαλάρωσης αμέσως μετά την επέμβαση. Προγραμματίστε μία μικρή άδεια από την εργασία σας και φροντίστε να ξεκουραστείτε, αποφεύγοντας τις έντονες κινήσεις. Θα μπορείτε να λουστείτε ήδη από την επομένη του χειρουργείου χωρίς κανέναν φόβο. Από τη μέρα που θα αφαιρέσουμε τα ράμματα (5η μετεγχειρητική) θα μπορείτε πλέον να επιστρέψετε στις καθημερινές σας ασχολίες. Με εξαίρεση ίσως την έντονη άσκηση. Ως τις δύο εβδομάδες ενδεχομένως να είναι ακόμη εμφανείς κάποιοι μώλωπες. Οπότε μπορείτε να χρησιμοποιείται τα γυαλιά ηλίου σας για να νιώθετε πιο άνετα στη βόλτα σας. Μετά από 3-4 εβδομάδες, το μόνο που θα σας θυμίζει ότι χειρουργηθήκατε θα είναι το όμορφο, φυσικό αποτέλεσμα που θα απολαμβάνετε!

Ποιά είναι τα ανεπιθύμητα φαινόμενα που μπορεί να παρατηρηθούν μετεγχειρητικά;

Τα συνήθη είναι το οίδημα, οι μώλωπες και πιθανώς ένας ελαφρύς ερεθισμός των οφθαλμών, ο οποίος προλαμβάνεται με τη χρήση ειδικών κολλυρίων. Εξαιρετικά σπάνια είναι τα συμβάματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, όπως μια αιμορραγία στο εσωτερικό του οφθαλμικού κόγχου, ή ένα εκτρόπιο (υπερβολική έλξη του βλεφάρου). Σε κάθε περίπτωση η επικοινωνία του ασθενούς με το χειρουργό πρέπει να είναι άμεση, για κάθε τι που θα απασχολήσει τον πρώτο, ανά πάσα στιγμή.

Ποιές επεμβάσεις μπορούν να συνδυαστούν με την άνω βλεφαροπλαστική;

Η άνω βλεφαροπλαστική είναι μία από τις πλέον εντυπωσιακές – ως προς το μετεγχειρητικό αποτέλεσμα – επεμβάσεις αναγέννησης της εικόνας του προσώπου. Ωστόσο σε ορισμένους ασθενείς το πλήρες αποτέλεσμα της επέμβασης θα αναδειχθεί όταν η βλεφαροπλαστική συνδυαστεί με τις παρακάτω επεμβάσεις:

• Διόρθωση της βλεφαρόπτωσης. Υπάρχουν περιπτώσεις που το βλέφαρο είναι πτωτικό και για αυτό δεν ευθύνεται τόσο το δέρμα που χαλάρωσε όσο ο ανελκτήρας μυς που δυσλειτουργεί. Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να διορθωθεί η πτώση στο ίδιο χειρουργείο με τη βλεφαροπλαστική.
• Ανόρθωση φρυδιών. Όχι σπάνια, η εικόνα της “χαλάρωσης” του πάνω βλεφάρου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πτώση των φρυδιών. Στις περιπτώσεις αυτές η ανόρθωση των φρυδιών πρέπει να συνδυάζεται με την βλεφαροπλαστική. Συνήθως με τη χρήση ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων.

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την Ρινοπλαστική!

error: Content is protected !!