Το Trigger finger ή “εκτινασσόμενος δάκτυλος” στην ελληνική απόδοση, είναι μία πάθηση κατά την οποία κάποιο από τα δάκτυλα του χεριού “κολλάει” σε θέση κάμψης. Το δάκτυλο αυτό μπορεί να ευθειαστεί με άσκηση παθητικής δύναμης, με ένα χαρακτηριστικό και αισθητό στην αφή “κλικ”, κάπως σαν το πάτημα σκανδάλης (εξού και trigger = σκανδάλη στα αγγλικά).
Ο επιστημονικός όρος για την πάθηση είναι στενωτική τενοντοελυτρίτιδα και περιγράφει και το μηχανισμό που τη δημιουργεί. Συμβαίνει όταν επαναλαμβανόμενα επεισόδια φλεγμονής προκαλούν στένωση του “σωλήνα” μέσα στον οποίο κινείται ο τένοντας του προσβεβλημένου δακτύλου. Αν η κατάσταση είναι σοβαρή, το δάκτυλο μπορεί να μείνει μόνιμα σε κάμψη.
Ποιοί κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν;
Άνθρωποι των οποίων το επάγγελμα ή η καθημερινή δραστηριότητα απαιτεί τα δάκτυλα να βρίσκονται συχνά σε κάμψη. Επίσης οι γυναίκες και τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν την πάθηση.
Ποιά είναι η αντιμετώπιση της πάθησης;
Στα αρχικά στάδια δοκιμάζουμε κάποια συντηρητικά μέτρα τα οποία ενδέχεται να βελτιώσουν την συμπτωματολογία. Από αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες ή στην εργασία, ως φυσιοθεραπεία ή ακόμα και ενέσεις κορτικοστεροειδών βραδείας αποδέσμευσης, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον ασθενή να ξεπεράσει το πρόβλημα χωρίς χειρουργείο.
Τί συμβαίνει σε περιπτώσεις μη βελτίωσης ή επανειλλημένης υποτροπής;
Στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται η χειρουργική διάνοιξη του στενωμένου ελύτρου ώστε να απελευθερωθεί ο τένοντας. Το χειρουργείο είναι απλό από άποψη πραγματοποίησης και ανάρρωσης, ωστόσο η σωστή τεχνική και η άψογη γνώση της ανατομίας εκ μέρους του χειρουργού είναι υψίστης σημασίας τόσο για την επιτυχή έκβαση όσο και για την αποφυγή δυσάρεστων επιπλοκών.
Trigger finger – Πως πραγματοποιείται η επέμβαση;
Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία με τη βοήθεια ελαφριάς “μέθης” και μετά το χειρουργείο μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι. Γίνεται μία μικρή τομή, 1-1.5 εκ, στην παλαμιαία επιφάνεια της παλάμης, πάνω από το σημείο παγίδευσης του τένοντα και διαμέσου αυτής διανοίγεται το έλυτρο και απελευθερώνεται ο τένοντας.
Ποιά είναι η διαδικασία της ανάρρωσης;
Σχεδόν άμεση καθώς είναι σημαντικό να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε το χέρι σας χωρίς κανένα περιορισμό αμέσως μετά το χειρουργείο.
Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την Αποκατάσταση Μαστού