MENU

Η Ανόρθωση Στήθους (μαστοπηξία) είναι η επέμβαση εκείνη της πλαστικής χειρουργικής που επιτυγχάνει να ανορθώσει τους “πεσμένους” μαστούς. Αυτό επιτυγχάνεται με την αφαίρεση του επιπλεόν δέρματος και την αναδιάταξη του παρεγχύματος των μαστών, χωρίς να μειώνεται το μέγεθός τους.

Η ιδανική υποψήφιος για την επέμβαση είναι η γυναίκα εκείνη η οποία είναι ευχαριστημένη από το μέγεθος του στήθους της αλλά θα επιθυμούσε να ξανα-αποκτήσει τη νεανική του μορφή.

Μία άλλη, πολύ συχνή συνδυαστική επιλογή – για περιπτώσεις όπου η πτώση του μαστού συνδυάζεται με απώλεια όγκου κυρίως από τον άνω πόλο – είναι η ανόρθωση με ταυτόχρονη αυξητική.

Ποιοί είναι οι λόγοι που κάνουν το στήθος “πεσμένο”;

Με την πάροδο του χρόνου το γυναικείο στήθος αλλάζει, χάνοντας ελαστικότητα και σφρίγος. Οι παράγοντες που συντελούν και επιταχύνουν τις αλλαγές αυτές είναι:

– Οι εγκυμοσύνες. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, ο συνδετικός ιστός που συγκρατεί το στήθος στητό, τεντώνεται καθώς οι μαστοί διογκώνονται και βαραίνουν. Αν οι σύνδεσμοι αυτοί δεν καταφέρουν να επανέλθουν μετά την εγκυμοσύνη, τότε το στήθος – αφού χάσει τον όγκο του – θα καταλήξει πιο πτωτικό σε σχέση με πριν. Η διαδικασία αυτή είναι ανεξάρτητη, εν πολλοίς, από τον θηλασμό.

– Οι αυξομειώσεις βάρους. Με παρόμοιο μηχανισμό οι αυξομειώσεις του βάρους μπορεί να οδηγήσουν σε πτώση του στήθους.

– Βαρύτητα. Η δύναμη της βαρύτητας έχει την τάση να έλκει το στήθος με αποτέλεσμα και πάλι τη διάταση των συνδέσμων που το κρατούν στητό.

Η ανόρθωση των μαστών έχει τη δυνατότητα να ανορθώσει τη θηλή και την άλω. Όπως επίσης να καθορίσει με ακρίβεια το μέγεθος και τη συμμετρία της άλου.

Ποιά γυναίκα είναι η ιδανική υποψήφιος για Ανόρθωση Στήθους;

Είναι πιθανόν να χρειάζεστε ανόρθωση μαστών αν:

– Οι θηλές σας βρίσκονται σε κατώτερο επίπεδο από την υπομαστική σας πτυχή

– Είναι πτωτικοί οι μαστοί σας είναι πτωτικοί, έχουν χάσει το σχήμα και τον όγκο τους.

– Οι θηλές σας “κοιτάζουν” προς τα κάτω.

Ωστόσο, ισώς θα πρέπει να περιμένετε και να μην προχωρήσετε στο χειρουργείο αν σκοπεύετε να (ξανά)μείνετε έγκυος στο μέλλον, καθώς η διόγκωση του στήθους στην διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να τροποποιήσει το μετεγχειρητικό αποτέλεσμα.

Αν και οι περισσότερες γυναίκες που προσπάθησαν να θηλάσουν μετά από μαστοπηξία δεν αντιμετώπισαν κανένα απολύτως πρόβλημα, ωστόσο, υπάρχουν μικρές πιθανότητες να δυσκολευτείτε με τον θηλασμό ή την ποσότητα του γάλακτος.

Ποιά είναι η προετοιμασία για την επέμβαση;

Η προετοιμασία για την επέμβαση ξεκινά φυσικά με την συμβουλευτική συνάντησή σας με τον πλαστικό σας χειρουργό ο οποίος:

– Κάνει μία ενδελεχή ανασκόπηση του ιατρικού σας ιστορικού. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε για τυχόν προβλήματα υγείας. Ιδιαίτερα για τυχόν ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού. Στο πλαίσιο αυτό, είναι ουσιαστικό να προσκομίσετε τυχόν αποτελέσματα απεικονιστικών εξετάσεων των μαστών (μαστογραφίες, MRI, US) ή βιοψίες που έγιναν στο παρελθόν.

– Σας εξετάσει. Με τον τρόπο αυτόν θα μπορεί να σχεδιάσει την επέμβαση εκείνη που θα ταιριάζει ακριβώς στις δικές σας ανάγκες και στο δικό σας σώμα. Στη φάση αυτή συνήθως λαμβάνονται και οι προεγχειρητικές φωτογραφίες.

– Συζητάει μαζί σας τις προσδοκίες σας από το χειρουργείο. Θα λάβετε πλήρη επεξήγηση του σχεδιασμού και της διαδικασίας του χειρουργείου καθώς και των πιθανών κινδύνων και επιπλοκών.

Πως γίνεται η Ανόρθωση Στήθους;

Χρησιμοποιείται πάντοτε η κατάλληλη τεχνική για το συγκεκριμένο στήθος, με εξατομικευμένη επιλογή. Ανάλογα με τις ανατομικές ιδιαιτερότητες της κάθε γυναίκας. Συχνότερα, η τομή γίνεται γύρω από τη θηλαία άλω και κατακόρυφα ως λίγο παραπάνω από την πτυχή που βρίσκετα κάτω από το μαστό. Δεν αφαιρείται σχεδόν καθόλου παρέγχυμα (όγκος) από τον μαστό, αλλά κυρίως το πλεονάζον δέρμα. Το παρέγχυμα του μαστού επαναδιατάσσεται και η θηλή ανορθώνεται στη νέα της θέση. Η επέμβαση ολοκληρώνεται με τη συρραφή, χωρίς την ανάγκη τοποθέτησης σωλήνων παροχέτευσης. Η επίδεση γίνεται με ειδικό αθλητικό στηθόδεσμο.

Ποιό το είδος της αναισθησίας και πόσο διαρκεί η νοσηλεία;

Η ανόρθωση των μαστών πραγματοποιείται υπό ελαφριά γενική αναισθησία και η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της την ίδια ημέρα. Αν το επιθυμεί μπορεί να περάσει την πρώτη νύχτα στην κλινική και την επομένη να επιστρέψει στο σπίτι της.

Πώς είναι η ανάρρωση από το χειρουργείο;

Η ανάρρωση από την ανόρθωση του μαστού είναι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πολύ εύκολη. Το επίπεδο του μετεγχειρητικού πόνου είναι εξαιρετικά χαμηλό. Η ελάχιστη πιθανή παρουσία του ελέγχεται απόλυτα με τα κοινά παυσίπονα (ντεπόν, παναντόλ). Ήδη από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα μπορείτε να κινείστε χωρίς περιορισμό.

Αρκετές ασθενείς μας επιστρέφουν σε εργασία γραφείου ως και από την 3η μετεγχειρητική ημέρα. Στην εβδομάδα μπορείτε με άνεση να κάνετε χαλαρό περπάτημα. Στις δύο εβδομάδες ήπια αερόβια άσκηση και στις 4-6 εβδομάδες να επιστρέψετε πλήρως στην ρουτίνα του γυμναστηρίου σας. Υπό την προϋπόθεση πάντα ότι θα φοράτε διαρκώς τον ειδικο στηρικτικό στηθόδεσμο.

Πότε η Ανόρθωση Στήθους πρέπει να συνδυάζεται με αυξητική;

Στις περιπτώσεις εκείνες που είτε η γυναίκα ενδιαφέρεται να αυξήσει το μέγεθος ενός πτωτικού στήθους, είτε παρατηρείται ιδιαίτερα σημαντική απώλεια όγκου στον άνω πόλο του μαστού. Στις δύο αυτές περιπτώσεις μία ανόρθωση από μόνη της δεν δύναται να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα και χρειάζεται να γίνει συνδυσμός με τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης.

 Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την Αυξητική Στήθους

error: Content is protected !!