MENU

Τι είναι η Μειωτική Στήθους;

Ένα πολύ μεγάλο και πτωτικό στήθος μπορεί να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα τόσο για την ποιότητα ζωής, όσο και για την εμφάνιση, ορισμένων γυναικών. Το χειρουργείο της μειωτικής του μαστού μειώνει το μέγεθος του στήθους. Το ανορθώνει, δίνοντας έτσι την ιδανική λύση σε εκείνες τις γυναίκες στις οποίες το μέγεθος των μαστών τους προκαλεί σωματικά και αισθητικά, εξαιτίας του μεγάλου βάρους του ή της έντονης πτώσης του.

Σε ποιες γυναίκες απευθύνεται η Μειωτική Στήθους;

Στις γυναίκες που το στήθος τους είναι τόσο μεγάλο ή/και τόσο πτωτικό ώστε να τους προκαλεί τα παρακάτω: Πόνο στον αυχένα. Στους ώμους και στη ράχη. Σημάδια στους ώμους από το στηθόδεσμο. Υπεριδρωσία και ερεθισμό στις πτυχές κάτω από τους μαστούς. Ένα υπερβολικά μεγάλο στήθος γίνεται εμπόδιο στις αθλητικές δραστηριότητες και στην απροβλημάτιστη επιλογή ρούχων. Δεν πρέπει να υποτιμάται η αρνητική ψυχολογική ή κοινωνική επίδραση που μπορεί να επιφέρει ένα υπερβολικά μεγάλο στήθος στη ζωή μιας γυναίκας. Ακόμη και σε νεαρή ηλικία. Με την επέμβαση της μειωτικής των μαστών, μια γυναίκα που υποφέρει από τα παραπάνω ενοχλήματα, μπορεί και πάλι να χαρεί ένα νεανικό και στητό στήθος. Μικρότερο σε μέγεθος και εξαιρετικά βελτιωμένο αισθητικά.

Πότε είναι η σωστή χρονική στιγμή για να επιλέξει μία γυναίκα να υποβληθεί σε Μειωτική Στήθους;

Το γυναικείο στήθος υπόκειται σε φυσικές μεταβολές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Οι μεταβολές αυτές ενδέχεται να ματαιώσουν τα αποτελέσματα της επέμβασης της μειωτικής αν έχετε επιλέξει να υποβληθείτε στο χειρουργείο πριν ολοκληρώσετε τον οικογενειακό σας προγραμματισμό. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, η Μειωτική Στήθους μπορεί να επηρρεάσει τη δυνατότητα να θηλάσετε. Αδρά, η πιθανότητα μία γυναίκα που έχει υποβληθεί σε μειωτική μαστού μαστού να θηλάσει απροβλημάτιστα είναι 50/50.

Αν σχεδιάζετε λοιπόν να κάνετε (και άλλα) παιδιά στο μέλλον και ο θηλασμός είναι πάρα πολύ σημαντικός για εσάς ίσως θα θέλατε να περιμένετε με τη μειωτική του μαστου για μετά. Έτσι, θα μπορέσετε να είστε βέβαιες ότι τα αποτελέσματα θα είναι μόνιμα και βέλτιστα. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι σε περιπτώσεις όπου το μέγεθος των μαστών είναι υπερβολικό (γιγαντομαστία) και οι κίνδυνοι από αυτό για το μυοσκελετικό σύστημα μεγάλοι. Τότε η επέμβαση της μειωτικής συστήνεται και πραγματοποιείται ακόμη και σε πολύ νέες κοπέλες. Με την απαράβατη προϋπόθεση ότι η ανάπτυξη των μαστών τους έχει ολοκληρωθεί.

Τί περιλαμβάνει η προετοιμασία για το χειρουργείο;

Στην συμβουλευτική συνάντηση με τον Δρ. Σγούρο λαμβάνεται εμπεριστατωμένο και πλήρες ιατρικό και χειρουργικό ιστορικό. Είναι  σημαντικό να αναφέρετε οποιοδήποτε ιατρικό πρόβλημα ή κατάσταση που σας επηρρεάζει. Καθώς και τυχόν λήψη φαρμάκων ή συμπληρωμάτων διατροφής ή και προηγούμενες επεμβάσεις. Ύψιστης σημασίας είναι το ιστορικό παθήσεων του μαστού και η ύπαρξη ή μη οικογενειακού ιστορικού καρκίνου του μαστού ή αυξημένου γονιδιακού κινδύνου για καρκίνο του μαστού.
Αν είστε πάνω από 35 ετών και έχετε πρόσφατη (<1 έτος) μαστογραφία, θα κληθείτε να την προσκομίσετε, αν όχι, να κάνετε.
Στη συμβουλευτική θα γίνει εξατομικευμένη ανάλυση της μορφολογίας των μαστών σας. Ο χειρουργός έτσι  θα σας προτείνει την ενδεδειγμένη μέθοδο μειωτικής για εσάς.

Τονίζεται ότι ο Νο1 εχθρός της μειωτικής (όπως και πολλών άλλων επεμβάσεων της πλαστικής χειρουργικής) είναι η νικοτίνη. Κάπνισμα τσιγάρου, ηλεκτρικό τσιγάρο, συσκευές θέρμανσης καπνού, τσίχλες νικοτίνης κτλ. Οφείλετε να αναφέρετε με ακρίβεια και ειλικρίνεια στον χειρουργό (για το δικό σας καλό) αν καπνίζετε και πόσο ακριβώς. Για να πραγματοποιηθεί η μειωτική μαστού με ασφάλεια και να αποφευχθούν καταστροφικές επιπλοκές, οφείλετε να έχετε διακόψει κάθε πρόσληψη νικοτίνης 4 εβδομάδες πριν και 4 μετά το χειρουργείο.

Ποιες τεχνικές χρησιμοποιούμε στη Μειωτική Στήθους;

Όλες οι τεχνικές μειωτικής χρησιμοποιούν μία τομή γύρω από τη θηλαία άλω (το σκουρόχρωμο “κυκλάκι” δέρματος γύρω από τη θηλή) και μία κάθετη τομή. Σε περιπτώσεις που το στήθος είναι εξαιρετικά μεγάλο και το περισσευούμενο δέρμα στο κάτω μέρος του πολύ, προστίθεται στην κατακόρυφη τομή και μία οριζόντια, ώστε η τελική ουλή θυμίζει κάτι σαν “άγκυρα”. Οι δύο αυτές τεχνικές ονομάζονται στην αγγλοσαξωνική βιβλιογραφία Vertical και Wise-pattern αντίστοιχα και αναφέρονται στον τρόπο αφαίρεσης του δέρματος. Όσον αφορά στην αφαίρεση και στην αναδιάταξη του παρεγχύματος του μαστού, η πλέον σύγψρονη αντίληψη στη χειρουργική του μαστού είναι να εφαρμόζονται τεχνικές που επιτρέπουν τη ιδιοστήριξη του παρεγχύματος, χωρίς να εφαρμόζεται τάση στο δέρμα.

Μειωτική Στήθους

Μειωτική μαστού

Ποιά μορφή αναισθησίας χρησιμοποιείται και πόσο διαρκεί η επέμβαση;

Η μειωτική των μαστών πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου 3 ώρες, μόνη της, ή 4-5 ώρες αν συνδυαστεί με άλλες επεμβάσεις, όπως λιποαναρρόφηση ή κοιλιοπλαστική.

Ποιά είναι η αναμενόμενη ανάνηψη μετά από το χειρουργείο;

Ο πόνος μετά από τη μειωτική του μαστού είναι σπάνιος, παρά την έκταση του χειρουργείου.
Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί σαν χειρουργείο μίας ημέρας. Το ίδιο βράδυ μπορείτε να κοιμηθείτε σπίτι, ωστόσο αν το επιθυμείτε μπορείτε να διανυκτερεύσετε στο νοσοκομείο.
Στο τέλος της επέμβασης δεν χρησιμοποιείται βαριά επίδεση. Θα βγείτε από το χειρουργείο με έναν ειδικό αθλητικό στηθόδεσμο και λίγες γάζες κάτω από αυτόν. Την ίδια μέρα, όταν ο αναισθησιολόγος το επιτρέψει, θα μπορείτε να φάτε και να πιείτε ελεύθερα.

Ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μειωτική μαστού μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους (με την προϋπόθεση ότι αυτή δεν είναι χειρωνακτική ή αθλητική) σε μία εβδομάδα. Στην ελαφρά δρασητριότητα (περίπατος, ήπιο βάδην) σε 2 εβδομάδες και σε έντονη άσκηση στις 6 εβδομάδες από το χειρουργείο.
Σχετικά με τις μετεγχειρητικές εκχυμώσεις, αυτές υποχωρούν πλήρως στο τέλος της δεύτερης μετεγχειρητικής εβδομάδας ενώ το οίδημα σε μία διάρκεια 2-3 μηνών.
Οι ουλές ακολουθούν τη φυσική φυσιολογική πορεία τους και στους πρώτους 2-3 μήνες θα είναι μωβ και σκληρές. Μετά σταδιακά θα ξεκινήσουν να ανοίγουν χρωματικά και να μαλακώνουν. Σε έναν χρόνο από το χειρουργείο θα είναι εντελώς δυσδιάκριτες και δε θα αποτελούν πρόβλημα.

Ποιές είναι οι πιθανές επιπλοκές του χειρουργείου;

Η μειωτική του μαστού είναι μία ασφαλής επέμβαση ρουτίνας. Ενέχει τους συνήθεις χειρουργικούς κινδύνους, ήτοι την αιμορραγία και τη λοίμωξη, σε μικρά ποσοστά.
Τυχόν μικρές ασυμμετρίες μετεγχειρητικά είναι πιθανές.
Οι ουλές είναι ένα από τα βασικά μειονεκτήματα της επέμβασης. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, στο τέλος της διαδικασίας της επούλωσης ευτυχώς είναι δυσδιάκριτες.
Λοιπές, σοβαρότερες επιπλοκές, όπως για παράδειγμα ισχαιμία της θηλής και της άλου ή διάσπαση των χειρουργικών τομών ευτυχώς είναι εξαιρετικά σπάνιες. Αν εμφανιστούν, συνήθως είναι αποτέλεσμα επίδρασης της νικοτίνης σε ασθενείς που δεν διέκοψαν το κάπνισμα περιεγχειρητικά.

Ποιές είναι οι πιο συχνές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται συνδυαστικά με τη μειωτική του μαστού;

• Κοιλιοπλαστική. Η κοιλιοπλαστική αφαιρεί το περισσευούμενο δέρμα και τονώνει το τοίχωμα της κοιλιάς. Σε συνδυασμό με μία μειωτική οδηγούν σε μια εκπληκτή αναγέννηση όλου του πρόσθιου κορμού της γυναίκας.
• Λιποαναρρόφηση. Η λιποαναρρόφηση πολλές φορές χρησιμοποιείται σαν μέρος της ίδιας της μειωτικής. Για την αφαίρεση επίμονου όγκου στην “ουρά” του μαστού. Ωστόσο, μπορεί να πραγματοποιηθεί και επίσημα, για αφαίρεση τοπικά επίμονου πάχους και σμίλευση του σώματος.

Συμπερασματικά, η επέμβαση της μειωτικής των μαστών μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε ξανά άνετα σε καθημερινές δραστηριότητες όπως η άθληση. Να μειώσει πόνους στην πλάτη και στους ώμους και ερεθισμούς στην περιοχή της υπομαστικής πτυχής. Μπορείτε και πάλι να χαρείτε ένα στήθος στητό και νεανικό. Να διαλέξετε το αγαπημένο σας ρούχο χωρίς πρόβλημα στη γραμμή ή στο μέγεθός του!
Συνολικά, η βελτίωση της ποιότητας ζωής που αναφέρουν οι γυναίκες που υποβλήθηκαν σε μειωτική του μαστού είναι θεαματική!

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την Ανόρθωση Μαστού

error: Content is protected !!