Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Ο καρκίνος του μαστού είναι μία ιάσιμη νόσος.
Μία στις οκτώ γυναίκες θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού.
Η αποκατάσταση του μαστού είναι αναπόσπαστο μέρος της θεραπείας.
Τί είναι η αποκατάσταση του μαστού;
Στην αποκατάσταση του μαστού, ο πλαστικός χειρουργός αναδημιουργεί ολόκληρο ή ένα μέρος του μαστού, μετά τη χειρουργική αφαίρεσή του. Αυτό πραγματοποιείται με τη χρήση ενθέματος ή με μεταφορά ιστού από ένα άλλο σημείο του σώματος. Σκοπός της αποκατάστασης του μαστού είναι να κάνει το στήθος να φαίνεται φυσικό και ισορροπημένο κάτω από τα ρούχα ή το μαγιώ.
Μπορώ να υποβληθώ σε αποκατάσταση μαστού;
Είστε υποψήφια για αποκατάσταση μαστού:
-Αν έχετε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού και υποβληθήκατε ή θα υποβληθείτε σε μαστεκτομή (χειρουργική αφαίρεση του μαστού).
-Εφόσον έχετε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού και υποβληθήκατε ή πρόκειται να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του όγκου με διατήρηση του μαστού (μερική μαστεκτομή, ογκεκτομή).
-Στην περίπτωση που ανακαλύψατε πως φέρετε τη γενετική μετάλλαξη του γονιδίου που προδιαθέτει σε εμφάνιση καρκίνου του μαστού και για το λόγο αυτό έχετε αποφασίσει να υποβληθείτε σε προφυλακτικη μαστεκτομή.
Χάρη στα νέα, εξελιγμένα πρωτόκολλα θεραπείας, οι διαθέσιμες επιλογές είναι πολλές. Ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να ανακατασκευάσει τον μαστό είτε άμεσα, στο ίδιο χειρουργείο με τη μαστεκτομή, είτε σε δεύτερο χρόνο. Επίσης μπορεί να διορθώσει την ανισότητα των μαστών που προκύπτει μετά από μία ογκεκτομή.
Πρέπει οπωσδήποτε να υποβληθώ σε αποκατάσταση μαστού;
Όχι. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους, προσωπικά, κάποια γυναίκα μπορεί να μην αισθάνεται έτοιμη να υποβληθεί σε αποκατάσταση μαστού. Μία γυναίκα που επιλέγει να μην κάνει αποκατάσταση μπορεί να επιλέξει τη χρήση μιας πρόθεσης μαστού (μιά τεχνητή πρόθεση που αντικαθιστά το μέρος του μαστού ή τον μαστό που λείπει). Η επιλογή αυτή προσφέρει μία λύση στο θέμα της ένδυσης και της αίσθησης της ισορροπίας στην εμφάνιση.
Πότε μπορώ να υποβληθώ σε αποκατάσταση του μαστού;
Οι περισσότερες αποκαταστάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν στο ίδιο χειρουργείο με την μαστεκτομή. Αυτό ονομάζεται άμεση αποκατάσταση.
Η αποκατάσταση μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια αργότερα. Αυτό ονομάζεται αποκατάσταση σε δεύτερο χρόνο. Συνήθως γίνεται όταν πλέον έχουν ολοκληρωθεί οι συνοδές ογκολογικές θεραπείες (χημειοθεραπεία, ακτινοβολία) ή όταν η ασθενής αποφασίσει ότι θέλει να υποβληθεί στην αποκατάσταση.
Παράγοντες που καθορίζουν τον χρόνο της επέμβασης
Η απόφαση για τον χρόνο της επέμβασης επηρεάζεται από τους παρακάτω παράγοντες:
-Το στάδιο του καρκίνου
-Την γενικότερη κατάσταση υγείας της ασθενούς
-Τις προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής της
-Τυχόν συμπληρωματικές θεραπείες (χημειοθεραπεία ή ακτινοβολίες)
Η κάθε μία από τις χρονικές επιλογές έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της, τα οποία ο χειρουργός σας θα συζητήσει διεξοδικά μαζί σας πριν την επιλογή της κατάλληλης για εσάς.
Ποιά είναι τα είδη των τεχνικών της αποκατάστασης;
Οι μέθοδοι αποκατάστασης του μαστού μπορούν να χωριστούν σε 3 γενικές κατηγορίες:
1. Ενθέματα σιλικόνης
2. Με κρημνούς
3. Σε συνδυασμό κρημνού και ενθέματος
Ποιά είναι η κατάλληλη για μένα;
Μαζί με τον πλαστικό σας χειρουργό θα επιλέξετε την καλύτερη μέθοδο για τη δική σας περίπτωση. Οι παράγοντες που α συνυπολογιστούν είναι οι εξής:
-Ο σωματότυπός σας
-Τυχόν προηγούμενα χειρουργεία
-Η κατάσταση της υγείας σας
-Οι ανάγκες της ογκολογικής θεραπείας
-Η προσωπική σας επιθυμία
Κατά τη διάρκεια της συμβουλευτικής συνάντησης, ο πλαστικός χειορυργός σας θα σας ενημερώσει για τις διαφορές μεταξύ των τεχνικών, τη διαδικασία του χειρουργείου, τα αναμενόμενα αποτελέσματα και τους πιθανούς κινδύνους.
Ας εξετάσουμε λοιπόν, εν συντομία, κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά των τριών τεχνικών που αναφέραμε πιο πάνω.
Τι είναι η Αποκατάσταση με Ενθέματα Σιλικόνης;
Η αποκατάσταση με ενθέματα προσφέρει ένα ικανοποιητικό αισθητικό αποτέλεσμα χωρίς την ανάγκη να χρησιμοποιηθεί ιστός από κάποιο άλλο σημείο του σώματος. Συνηθέστερα, μετά τη μαστεκτομή, ο πλαστικός σας χειρουργός θα τοποθετήσει έναν προσωρινό διατατήρα ιστού στην “θήκη” του δέρματος που διατηρείται κατά την επέμβαση. Τις πλείστες φορές ο διατατήρας τοποθετείται κάτω από τους μύες του θώρακα για επιπλέον κάλυψη και προστασία. Σε ορισμένες, επιλεγμένες ασθενείς, όταν η ογκολογική κατάσταση και η χειρουργική τεχνική το επιτρέπουν, το τελικό ένθεμα σιλικόνης μπορεί να τοποθετηθεί απευθείας, αντί του διατατήρα. Ρωτήστε τον χειρουργό σας κατά πόσο αυτό είναι εφικτό για εσάς ή αν η επιλογή του διατατήρα είναι προτιμότερη.
Διατατήρας Ιστού
Ο διατατήρας ιστού είναι ένα μπαλόνι από σιλικόνι το οποίο φουσκώνει με αποστειρωμένο φυσιολογικό ορό. Το φούσκωμα του διατατήρα εκτελείται σταδιακά, κάθε εβδομάδα, κατά τη διάρκεια 3-4 μηνών, στο ιατρείο. Με αυτό επιτυγχάνουμε να “τεντώσουμε” το δέρμα, φτιάχνοντας έτσι χώρο για την τοποθέτηση του τελικού ενθέματος σο επιθυμητό τελικό μέγεθος. Η διαδικασία αυτή είναι ανώδυνη.
Όταν έχουμε επιτύχει το επιθυμητό μέγεθος, περιμένουμε 1-3 μήνες ακόμα ώστε το δέμα να συνηθίσει και κατόπιν πραγματοποιούμε το δεύτερο χειρουργείο, κατά το οποίο αφαιρούμε τον διατατήρα και στη θέση του εισάγουμε το μόνιμο ένθεμα σιλικόνης.
Τα μόνιμα ενθέματα είναι πολύ πιο μαλακά και φυσικά από το διατατήρα. Ρωτήστε τον πλαστικό σας χειρουργό για τα διάφορα είδη και τις διαφορές μεταξύ τους.
Τί είναι η Αυτόλογη αποκατάσταση με χρήση Κρημνών (ιστός από άλλο μέρος του σώματος);
Αυτές οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται με τη μεταφορά τμημάτων ιστού (δέρμα μαζί με το υποκείμενο λίπος με/ή χωρίς τον μυ) από κάποιο άλλο μέρος του σώματος, με σκοπό τη δημιουργία του νέου μαστού. Το τμήμα αυτό του ιστού που κινητοποιείται για να μεταφερθεί ονομάζεται κρημνός. Στις επιλογές μας περιλαμβάνονται χρήση κρημνών από την πλάτη, την κοιλιά, τον μηρό ή τους γλουτούς. Μερικές φορές, επιλέγουμε να διατηρήσουμε τον κρημνό ενωμένο με τη δότρια περιοχή μέσω ενός μακριού μίσχου (ισχύει για τις επιλογές της κοιλιάς και της πλάτης που συνορεύουν με τον θώρακα) που μας επιτρέπει να περιστερέψουμε τον κρημνό και να τον φέρουμε στο στήθος.
Ελεύθερος Κρημνός
Πιο συχνά, ο κρημνός αποκόπτεται πλήρως από τη δότρια περιοχή – με διατήρηση των αγγείων του – και επανενώνεται με τα τοπικά αγγεία στην περιοχή του στήθους ώστε να επαναιματωθεί. Αυτό ονομάζεται ελεύθερος κρημνός και είναι η τεχνική που ας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε και απομακρυσμένες δότριες περιοχές όπως προαναφέρθηκε. Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται με χρήση τεχνικών μικροχειρουργικής.
Πλεονέκτημα
Βασικό πλεονέκτημα της αποκατάστασης με κρημνούς είναι η φυσικότητα του αποτελέσματος στην αφή και η αντοχή του σε επιπλοκές όπως η λοίμωξη (γιατί είναι ένας ζωντανός ιστός). Μειονεκτήματα είναι ότι πρόκειται για πολύ μεγάλα χειρουργεία, με πιθανότητα επιπλοκών μεγαλύτερη από την αποκατάσταση με ενθέματα και τα οποία περιλαμβάνουν τη δημιουργία μετεγχειρητικής ουλής – εκτός από το μαστό – και στη δότρια χώρα.
Ποιές είναι οι επιλογές των κρημνών;
- Κρημνός από την κοιλιά (TRAM, free TRAM, DIEP).
Ίσως ακούγεται σύνθετο και πολύπλοκο (εν μέρει είναι…!) ωστόσο η περιοχή της κοιλιάς είναι μία εξαιρετική δότρια χώρα για μία ιδιαίτερη ποικιλία – ως προς τον σχειδασμό – κρημνών.Οι δύο πρώτες επιλογές χρησιμοποιούν μέρος των “κοιλιακών” μυών της ασθενούς, η τρίτη μόνο λίπος και δέρμα.Σε όλες τις περιπτώσεις, το “κλείσιμο” της δότριας περιοχής προσφέρει ένα αισθητικό αποτέλεσμα παρόμοιο με της κοιλιοπλαστικής, παρόλο που αυτό δεν είναι κριτήριο για την επιλογή της μεθόδου. Επίσης, σημειώνουμε ότι η πρώτη από τις τρεις επιλογές είναι με μισχωτό κρημνό, ενώ στις άλλες δύο χρησιμοποιούμε ένα ελεύθερο κρημνό.
- Κρημνοί από τους μηρούς και τους γλουτούς (PAP, TUG, SGAP και IGAP).
Είναι επιλογές δεύτερης γραμμής, σε περιπτώσεις που για κάποιο λόγο η περιοχή της κοιλιάς δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν δότρια χώρα (προηγούμενο χειρουργείο, απουσία κανοποιητικού όγκου στην περιοχή της). Οι παραπάνω επιλογές απαιτούν τη χρήση τεχνικών μικροχειρουργικής καθώς πρόκειται για ελεύθερους κρημνούς.
Τί είναι η αποκατάσταση με Κρημνό και Ένθεμα Σιλικόνης;
Αποκατάσταση με κρημνό από την πλάτη (Πλατύς ραχιαίαος μυς)
Χρησιμοποιόντας ιστό από την πλάτη, τότε κινητοποιούμε σαν κρημνό τον λεγόμενο πλατύ ραχιαίο μυ μαζί με ένα μέρος του υπερκείμενου αυτού λιπώδους ιστού και του δέρματος. Αυτό είναι το περίφημο χειρουργείο αποκατάστασης μαστού με τον πλατύ ραχιαίο μυ (Latissimus Dorsi flap – LD flap). Ο ιστός από την πλάτη κινητοποιείται και μεταφέρεται στο πρόσθιο τμήμα του θώρακα, ενωμένος με τον μίσχο του που περιέχει τα αγγεία που τον κρατούν ζωντανό. Οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν ικανοποιητικό όγκο ιστού στην πλάτη ώστε να δημιουργηθεί επαρκώς ο ανακατασκευασμένος μαστός εξολοκλήρου από τον κρημνό. Για το λόγο αυτό συχνά χρησιμοποιείται, κάτω από τον κρημνό, επιπλέον ένα ένθεμα σιλικόνης ή ένας διατατήρας ιστού.
Η θέση της τομής
Η μορφή και η ακριβής τοποθέτηση της τομής στην δότρια περιοχή της πλάτης εξαρτάται από την ποσότητα του δέρματος που θέλουμε να συμπεριλάβουμε στον κρημνό. Τις περισσότερες φορές η εναπομείνασα ουλή μπορεί να κρυφτεί κάτω από το στηθόδεσμο.
Επίσης, ο μίσχος του κρημνού μπορεί να είναι αισθητός κατά το αρχικό διάστημα σαν μικρή διόγκωση στην περιοχή της μασχάλης. Αυτό βελτιώνεται με τον καιρό, ενδέχεται όμως να μην εξαφανιστεί ποτέ.
Ο LD μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποκαταστήσει ελλείμματα και μετά από ογκεκτομή του μαστού. Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε να “θυσιάσουμε” τον μυ χωρίς να προκληθεί σχεδόν κανένα λειτουργικό πρόβλημα. Μόνο γυναίκες που τυχαίνει να κάνουν πρωταθλητισμό σε αθλήματα όπως η αναρρίχηση, ή κολύμβηση ή το τέννις, μπορεί να αισθανθούν μία σχετική αδυναμία στην κίνηση του σύστοιχου ώμου.
Ποιές επεμβάσεις συμπληρώνουν την κυρίως αποκατάσταση του μαστού;
Σκοπός της αποκατάστασης του μαστού είναι να δημιουργήσει έναν νέο μαστό που θα είναι συμμετρικός (ως προς το μέγεθος και το σχήμα) με τον άλλον, τον υγιή μαστό. Η μορφολογία του άλλου μαστού είναι ένα καίριο κριτήριο επιλογής όσων αφορά στις τεχνικές της αποκατάστασης. Ανεξάρτητα από το αν επιλέγεται αποκατάσταση με βάση ενθέματα ή κρημνούς, υπάρχει η πιθανότητα να χρειαστούν μικροεπεμβάσεις “τελειοποίησης” (“touch-up” procedures) του αποκατεστημένου μαστού, όπως λιπομεταφορά – όπου αναρροφούμε λίπος από άλλο μέρος του σώματος και το μεταμοσχεύουμε στο μαστό – ή διόρθωση των ουλών.
Περίπτωση τροποποίησης φυσιολογικού μαστού
Μερικές φορές για την επίτευξη ενός συμμετρικού αποτελέσματος είναι δυνατόν να χρειαστεί κάποια τροποποίηση του φυσιολογικού μαστού. Σε περίπτωση που είναι μικρός μπορεί να χρειαστεί αυξητική, σε περίπτωση που είναι πολύ μεγαλύτερος ή/και πτωτικός μειωτική ή/και ανόρθωση. Ο πλαστικός σας χειρουργός θα σας εξηγήσει διεξοδικά τις διαθέσιμες και ενδεδειγμένες επιλογές, καθώς και το σωστό timing της επέμβασης. Συνήθως οι επεμβάσεις αυτές πραγματοποιούνται περί τους 3-6 μήνες μετά την κύρια αποκατάσταση, ούτως ώστε ο νέος μαστός να έχει λάβει το τελικό του σχήμα και όγκο.
Πως γίνεται η αποκατάσταση της θηλής και της θηλαίας άλου;
Αποκατάσταση Θηλής
Αφού ασθενής και χειρουργός είναι ικανοποιημένοι με την αποκατάσταση του μαστού και έχει προχωρήσει το στάδιο της επούλωσης, μπορείτε να σκεφτείτε να προχωρήσετε σε αποκατάσταση της θηλής και της άλου (το σκουρόχρωμο “κυκλάκι” δέρματος που φυσιολογικά περιβάλει τη θηλή). Η θηλή που θα προκύψει από την αποκατάσταση φυσικά δε θα μοιάζει με μία φυσιολογική θηλή. Δεν θα αντιδρά στις αλλαγές της θερμοκρασίας ή στην αφή. Επίσης δε θα έχει αισθητικότητα. Ωστόσο, θα προσφέρει μία εικόνα “τρισδιάστατης θηλής”.
Τεχνικές
Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην αποκατάσταση της θηλής και της άλου ποικίλουν. Στις περισσότερες χρησιμοποιούν μικρούς τοπικούς κρημνούς που αναδιπλώνονται με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να δημιουργήσουν ένα εξόγκωμα που μοιάζει πολύ με την απέναντι θηλή (βλ. Εικόνα). Σπάνια, μπορεί να χρειαστεί η χρήση μοσχευμάτων, είτε από την απέναντι φυσιολογική θηλή (αν είναι ικανοποιητικού μεγέθους) είτε από άλλες περιοχές του σώματος με σκουρόχρωμο σχετικά δέρμα.
3D Tattoo
Αρκετές γυναίκες συμπληρώνουν την 3D αποκατάσταση της θηλής με ένα όμορφο 3D tattoo που απομιμείται πλήρως και χρωματικά την όψη της θηλής και της άλου. Το tattoo αυτό γίνεται από εξειδικευμένους καλλιτέχνες ή και ιατρούς. Αν και έχει την τάση να ξεθωριάζει σε ένα 40% των περιπτώσεων και, ως εκ τούτου, να χρειάζεται επανάληψη μετά από κάποια χρόνια, τα αποτελέσματα του είναι εντυπωσιακά και αποτελεί μια τελευταία “πινελιά” που χαρίζει στην αποκατάσταση μια ξεχωριστή εικόνα “σχεδόν τελειότητας”.
Ποιές είναι οι τεχνικές διατήρησης του μαστού στην ογκολογική χειρουργική του μαστού; Τί είναι η Ογκοπλαστική χειρουργική;
Εφόσον υπάρχει ογκολογική και επανορθωτική ένδειξη και το επιθυμείτε, μπορείτε να επιλέξετε να υποβληθείτε σε χειρουργείο αφαίρεσης του όγκου με ταυτόχρονη διατήρρηση του μαστού. Οι επιλογές περιλαμβάνουν την ογκεκτομή, με απλή σύγκλειση ή χρήση κρημνού για την αποκατάσταση καθώς και την ογκοπλαστική, σε περιπτώσεις που ο όγκος μπορεί να αφαιρεθεί με τα ενδεδειγμένα χειρουργικά όρια και η αφαίρεση του εμπίπτει στο σχεδιασμό μιας μειωτικής του μαστού. Συνήθως οι επεμβάσεις αυτές ακολουθούνται από ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία.
Ποιές είναι οι ερωτήσεις που πρέπει να ρωτήσετε τον πλαστικό σας χειρουργό;
Παρακάτω συγκεντρώσαμε κάποιες ερωτήσεις που μπορείτε να ρωτήσετε τον πλαστικό σας χειρουργό κατά τη διάρκεια της συμβουλευτικής για την αποκατάσταση.
-Μπορεί να γίνει αποκατάσταση στην περίπτωσή μου;
-Πότε μπορεί να γίνει η αποκατάσταση;
-Ποιά είδη αποκατάστασης είναι δυνατά στην περίπτωσή μου;
-Ποιό είδος αποκατάστασης θεωρείται ως το ιδανικό για την δική μου περίπτωση και γιατί;
-Πόσες τέτοιες επεμβάσεις έχετε πραγματοποιήσει;
-Ο αποκατεστημένος μαστός θα “ταιριάζει” με τον φυσιολογικό; Αν όχι, τί πρέπει να σκεφτούμε;
-Πως θα νιώθω τον αποκατεστημένο μαστό στην αφή και πως θα τον νιώθει ο/η σύντροφός μου;
-Ποιές είναι οι πιθανές επιπλοκές για τις οποίες θα πρέπει να γνωρίζω;
-Πόσο θα διαρκέσει η επέμβαση;
-Ποιά είναι τα στάδια της επέμβασης;
Επιπλέον
-Ημέρες που θα νοσηλευτώ στο νοσοκομείο;
-Ενδεχόμενη ανάγκη μετάγγισης αίματος;
-Είδος αναισθησίας που θα χρειαστεί;
-Διάρκεια της περιόδου ανάρρωσης;
-Βοήθεια που θα χρειαστώ στο σπίτι για τη φροντίδα του τραύματός μου και της παροχέτευσης;
-Πότε θα μπορώ να επιστρέψω στις συνήθεις μου δραστηριότητες, όπως οδήγηση, εργασία και άθληση;
-Θα μπορούσα να μιλήσω με ασθενείς σας που υποβλήθηκαν στην ίδια επέμβαση;
-Η αποκατάσταση θα επηρρεάσει τις υπόλοιπες θεραπείες (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία);
-Πόσο καιρό διατηρείται το ένθεμα σιλικόνης; Ποιές είναι οι πιθανές επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει;
-Τι θα συμβεί αν πάρω ή χάσω κιλά μετά το χειρουργείο;
Πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση της αποκατάστασής μου;
Ο χρόνος ποικίλει ανάλογα με το πόσα χειρουργεία χρειάζεστε ή επιθυμείτε καθώς επίσης και από το αν θα χρειαστούν συμπληρωματικές θεραπείες για τον καρκίνο (χημειοθεραπεία ή/και ακτινοβολία). Σε γενικές γραμμές η αποκατάσταση είναι μία διαδικασία που απαιτεί περίπου 6 μήνες με ένα χρόνο, δεδομένου ότι δεν απαιτείται κάποια συμπληρωματική ογκολογική θεραπεία. Υπάρχουν ασθενείς που δεν επιθυμούν να υποβληθούν σε ανακατασκευή της θηλής. Άλλες ενδέχεται να χρειάζονται αρκετά χειρουργεία προκειμένου να εξισσοροπηθεί το μέγεθος και η μορφή με τον άλλον μαστό. Ως εκ τούτου, τα χρονικά πλαίσια της αποκατάστασης είναι εντελώς εξατομικευμένα.
Μια γενική γραμμή είναι η εξής:
1η Φάση: Το πρώτο χειρουργείο για την αποκατάσταση. Αναμονή για 3 μήνες για ικανοποιητική ανάνηψη των ιστών. Ο χρόνος αυτός αυξάνεται αν χρειαστεί χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία.
2η Φάση: Δεύτερο χειρουργείο κατά το οποίο γίνεται η αλλαγή σε μόνιμο ένθεμα ή/και διορθώσεις στη μορφή. Σε περίπτωση που συνυπάρχει θέμα συμμετρίας με τον φυσιολογικό μαστό σε αυτή τη φάση θα πραγματοποιήσουμε ενδεχομένως τροποποιήσεις και σε εκείνον. Αναμονή για 3 μήνες μέχρι να ανανήψουν οι ιστοί.
3η Φάση: Χειρουργείο για αποκατάσταση θηλής και άλου.
Υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με την αποκατάσταση του μαστού;
Ναι. Όπως σε κάθε χειρουργείο, υπάρχουν κίνδυνοι. Ο χειρουργός σας θα σας αναλύσει εξατομικευμένα τους κινδύνους του δικού σας χειρουργείου.
Ορισμένοι από αυτούς είναι οι παρακάτω:
-Αιμορραγία
-Πόνος
-Λοίμωξη
-Ασυμμετρίες, εξογκώματα ή εντυπώματα (“βαθουλώματα”)
-Ισχαιμία ή και απώλεια κρημνών
-Αλλαγές στην αίσθηση του μαστού
-Φτωχό αισθητικό αποτέλεσμα
-Επιπλοκές από τα ενθέματα (αποκάλυψη, επιμόλυνση)
-Ουλές
-Διάσπαση του τραύματος
-Δημιουργία συλλογής υγρού (αιμάτωμα ή ύγρωμα)
-Κοιλιοκήλη (σε περιπτώσεις χρήσης κρημνών από το κοιλιακό τοίχωμα)
• Αναπλαστικο λέμφωμα από μεγάλα κύτταρα σχετιζόμενο με ενθέματα (BIA-ALCL, μία πολύ σπάνια μορφή λεμφώματος που σχετίζεται με ενθέματα μαστού)
Τί συμβαίνει σε περίπτωση που χρειάζομαι ή πρόκειται να υποβληθώ σε χημειοθεραπεία;
Σε καμία περίπτωση η αποκατάσταση του μαστού δεν πρέπει να καθυστερήσει την χημειοθεραπεία. Ο ογκολόγος σας πιθανότατα θα περιμένει μέχρι να αναρρώσετε από τη ν μαστεκτομή ή την αποκατάσταση πριν ξεκινήσει την χημειοθεραπεία. Αν έχετε επιπλοκές με την επούλωση του τραύματος ή λοίμωξη η χημειοθεραπεία αναγκαστικά θα αναβληθεί. Εφόσον κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας πραγματοποιούνται διατάσεις του διατατήρα που έχει εμφυτευθεί για την αποκατάσταση, ο πλαστικός σας χειρουργός θα πρέπει να ελέγχει τακτικά τα λευκά σας αιμοσφαίρια ώστε να είναι σίγουρος ότι η ανοσολογική σας επάρκεια είναι ικανή να αντιμετωπίσει πιθανή μόλυνση κατά τη διαδικασία του νυγμού για τη διάταση του διατατήρα. Μετά το πέρας της χημειοθεραπείας ο χειρουργός σας θα συστήσει να περιμένετε τουλάχιστον έναν μήνα για τη συνέχιση οποιασδήποτε μορφής αποκατάστασης.
Τί συμβαίνει σε περίπτωση που θα χρειαστώ ακτινοθεραπεία;
Ενδέχεται να είναι προτιμότερο να καθυστερήσει η αποκατάσταση μέχρι να ολοκληρωθεί η ακτινοθεραπεία. Αυτό συμβαίνει γιατί η ακτινοβολία – μαζί με τα εναπομείναντα κύτταρα του όγκου – βλάπτει και τους φυσιολογικούς ιστούς. Αλλάζει την υφή και την ποιότητα του δέρματος, κάνοντας το σκληρό και πολύ ευαίσθητο. Οι αλλαγές αυτές ενδέχεται να επηρρεάσουν αρνητικά την πορεία της αποκατάστασης, ειδικά όταν αυτή πραγματοποιείται με χρήση διατατήρα ή ενθέματος.
Πιθανές Επιπλοκές
Οι πιθανές επιπλοκές της αποκατάστασης με ένθεμα μετά από ακτινοβολία είναι οι εξής:
-Μετεγχειρητική λοίμωξη
-Δημιουργία εκσεσημασμένης ρικνωτικής κάψας
-Συλλογή υγρώματος
-Διάσπαση τραύματος
-Μη ικανοποιητικό αισθητικό αποτέλεσμα
Στις περιπτώσεις που γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι θα χρειαστεί ακτινοθεραπεία σαν συμπληρωματική θεραπεία, η καλύτερη επιλογή αποκατάστασης είναι εκείνη με χρήση κρημνού σε δεύτερο χρόνο (μετά το πέρας της ακτινοθεραπείας) με ή χωρίς χρήση ενθέματος.
Η αποκατάσταση του μαστού αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου;
Η αποκατάσταση εμποδίζει τον εντοπισμό μιας πιθανής υποτροπής ή τη διάγνωση μίας νέας εστίας (σε περίπτωση ογκοπλαστικής);
Ο κίνδυνος υποτροπής για τον καρκίνο του μαστού εξαρτάται από τους ακόλουθους παράγοντες:
-Το στάδιο της νόσου
-Τη βιολογική συμπεριφορά του όγκου (π.χ., ER ή HER2 υποδοχείς) και
-Τις συμπληρωματικές θεραπείες που δόθηκαν.
Βάσει μελετών, η επανορθωτική χειρουργική δεν έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπής ή την ευαισθησία και την ακρίβεια της εντόπισης μίας υποτροπής ή μιας νέας εστίας.
Ο καρκίνος του μαστού είναι πλέον μία ιάσιμη νόσος!
Διαρκής επαγρύπνιση – Πρόληψη – Έγκαιρη θεραπεία
Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την Αποκατάσταση Θηλής