Οι Αγγειακές δυσπλασίεςείναι μία μεγάλη ομάδα εστιακών ανωμαλιών των αγγείων, διαφορετικές από τα αιμαγγειώματα (αν και από τον γενικό πληθυσμό αλλά και από πολλούς μη ειδικούς ιατρούς συγχέονται).
Μπορεί να είναι αμιγώς φλεβικές, αμιγώς λεμφικές, μικτές φλεβικές και λεμφικές ή αρτηριοφλεβικές.
Ποιά είναι η αιτιολογία τους;
Είναι εν πολλοίς ακόμα υπό μελέτη. Για τις περισσότερες, δε γνωρίζουμε κάποια συγκεκριμένη αιτία.
Αγγειακές δυσπλασίες – Ποια είναι τα συμπτώματα;
Οι φλεβικές και λεμφικές δυσπλασίες συνήθως εμφανίζονται σαν ψηλαφητά οζίδια ή κύστες – στην περίπτωση των φλεβικών είναι χαρακτηριστική η αίσθηση “σακούλας με σκουληκάκια”. Πέρα από την ύπαρξή τους, οι δυσπλασίες αυτού του τύπου μπορεί να προκαλέσουν πόνο, αιμορραγία ή λεμφόρροια. Οι λεμφικές δυσπλασίες έχουν την τάση να επιμολύνονται και να απαιτούν έτσι συχνούς κύκλους αντιβιοτικής θεραπείας.
Οι αρτηριοφλεβικές δυσπλασίες μπορεί να προκαλέσουν πόνο και, όσο μεγαλώνουν, επιβαρύνουν την καρδιακή λειτουργία με τον μηχανισμό της αρτηριοφλεβώδους παράκαμψης (shunting). Επίσης, μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία σε περίπτωση τραυματισμού ή και αυτόματα.
Αγγειακές δυσπλασίες – Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση ποικίλει ανάλογα με το είδος της δυσπλασίας και την εντόπισή της στο σώμα και, ως εκ τούτου, σχεδιάζεται κατά περίπτωση. Ο πλαστικός χειρουργός και ο επεμβατικός ακτινολόγος είναι οι δύο ειδικότητες που συνεργάζονται για την αντιμετώπιση των αγγειακών δυσπλασιών του δέρματος και των μαλακών μορίων.