Οι Κρανιοπροσωπικές ανωμαλίες είναι μία ετερογενής οικογένεια ανωμαλιών, οι οποίες οδηγούν σε δυσμορφίες του κρανίου και του προσώπου.
Χωρίζονται αδρά σε συνδρομικές και μη συνδρομικές και στις περισσότερες περιπτώσεις η οντότητα που απαντάται συχνότερα είναι η κάποιας μορφής κρανιοσυνοστέωση.
Τί είναι η κρανιοσυνοστέωση;
Η κρανιοσυνοστέωση είναι μία ανωμαλία που παρατηρείται περιγεννητικά. Κατά την οποία μία ή περισσότερες από τις ραφές των οστών του κρανίου (τα σημεία όπου τα διάφορα οστά του κρανίου εφάπτονται μεταξύ τους) κλείνουν – ή αλλιώς συνοστεώνονται – πρόωρα. Καθώς, λοιπόν, ο εγκέφαλος εξακολουθεί να αναπτύσσεται και στα σημεία εκείνα βρίσκει εμπόδιο, προσδίδει στο κρανίο ένα ακανόνιστο σχήμα.
Τις περισσότερες φορές το πρόβλημα είναι αμιγώς αισθητικό. Ωστόσο, σπάνια μπορεί να παρουσιαστεί πρόβλημα και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου ή την ενδοκρανιακή πίεση.
Ποιά είναι τα είδη της κρανιοσυνοστέωσης;
Τα είδη της κρανιοσυνοστέωσης καθορίζονται ανάλογα με τον συνδυασμό των ραφών που έχουν συνοστεωθεί πρόωρα. Επίσης, στην ονοματολογία τους συχνά χρησιμοποιούνται ονόματα που περιγράφουν με εύγλωττο τρόπο τη μορφή την οποία λαμβάνει το κρανίο (βραχυκεφαλία, σκαφοκεφαλία κα.)
Τί είναι η πλαγιοκεφαλία θέσης;
Είναι μία μορφή δυσμορφίας του κρανίου, που συμβαίνει όχι γιατί κάποια ραφή έχει κλείσει πρόωρα, αλλά ως αποτέλεσμα της συνεχούς πίεσης του κρανίου του βρέφους από τη μη αλλαγή στάσης στο λίκνο. Είναι μία πάθηση που δεν απαιτεί χειρουργείο. Αν διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί να διορθωθεί με μη επεμβατικές μεθόδους.
Ποιά είναι η θεραπεία της κρανιοσυνοστέωσης;
Η θεραπεία της κρανιοσυνοστέωσης είναι η χειρουργική απαναδιευθέτηση των οστών του κρανίου. Έχει σκοπό την αποσυμφόρηση του εγκεφάλου και την αποκατάσταση της αρμονικής αισθητικής του κεφαλιού. Αυτό θα επιτρέψει στον εγκέφαλο του παιδιού να αναπτυχθεί ομαλά και θα χαρίσει ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα στο παιδί.
Γιατί είναι σημαντικό το παιδί να εκτιμηθεί από μία εξειδικευμένη ομάδα ειδικοτήτων;
Η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή και εξειδικευμένη αντιμετώπιση είναι θεμελιώδους σημασίας για την επιτυχή έκβαση της θεραπείας. Εξίσου σημαντική είναι η αρμονική συνεργασία μεταξύ του πλαστικού και κρανιοπροσωπικού χειρουργού με τους νευροχειρουργούς και με την ομάδα των αναισθησιολόγων. Η χειρουργική αποκατάσταση της κρανιοσυνοστέωσης είναι μία υπερεξειδικευμένη πράξη. Ένα πολύ σοβαρό και μεγάλο χειρουργείο, το οποίο απαιτεί σοβαρότητα προσέγγισης και επαγγελματισμό.
Πώς πραγματοποιείται το χειρουργείο και ποιά είναι η άμεση μετεγχειρητική πορεία;
Η διόρθωση της κρανιοσυνοστέωσης πραγματοποιείται πάντοτε υπό γενική αναισθησία και διαρκεί αρκετές ώρες. Μετά το πέρας της επέμβασης, συνήθως το παιδί νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας παίδων για 1-2 ημέρες και στη συνέχεια μεταφέρεται στον όροφο νοσηλείας.
Τις πρώτες ημέρες εγκαθίσταται σημαντικού βαθμού οίδημα, το οποίο κυριαρχεί στα χαρακτηριστικά του προσώπου και ενδεχομένως να προκαλεί ανησυχία στον μικρό ασθενή και τους γονείς του. Ωστόσο, από την πέμπτη περίπου ημέρα το οίδημα ξεκινά να υποχωρεί. Συνήθως τότε γίνεται και το εξιτήριο. Η παρακολούθηση του ασθενούς από την ιατρική ομάδα είναι ανελλιπής καθόλη τη διάρκεια της νοσηλείας.
Πότε μπορεί να εκτιμηθεί το μετεγχειρητικό αποτέλεσμα;
Το αποτέλεσμα είναι άμεσο, ωστόσο η εγκατάσταση του οιδήματος το επικαλύπτει και, ως εκ τούτου, η αποτίμησή του μπορεί να λάβει χώρα μόνο μετά την παρέλευση 3-4 μηνών και ολοκληρώνεται μετά την πάροδο ενός έτους από την επέμβαση.
Ο Δρ. Σγούρος είναι μέλος της πλέον εξειδικευμένης ομάδας κρανιοπροσωπικής χειρουργικής στην Ελλάδα – των American Craniofacial Associates (ACFA) – με έδρα το Νοσοκομείο “ΙΑΣΩ ΠΑΙΔΩΝ”. Για επιπλέον πληροφορίες για την ομάδα μπορείτε να επισκεφθείτε το link https://www.acfa.gr.
Τip: Μετά το άρθρο για τις Κρανιοπροσωπικές ανωμαλίες ενημερωθείτε σχετικά με τις Αγγειακές Δυσπλασίες