MENU

Η λιπομεταμόσχευση είναι η επέμβαση εκείνη κατά την οποία μεταφέρουμε λίπος από μια περιοχή του σώματος σε μία άλλη. Το λίπος λαμβάνεται συνήθως από περιοχές περίσσειας – όπως η κοιλιά ή οι μηροί. Μεταφέρεται σε άλλη περιοχή, όπου υπάρχει έλλειψη. Όπως για παράδειγμα το πρόσωπο, το στήθος, οι γλουτοί ή η ραχιαία επιφάνεια της άκρας χείρας. Η λιπομεταμόσχευση αποτελεί μία σχετικά απλή και αξιόπιστη μέθοδο και προσφέρει αποτελέσματα φυσικά και μόνιμα.

Πότε να κάνουμε λιπομεταμόσχευση;

Συστήνουμε τη λιπομεταμόσχευση όταν επιθυμείτε να βελτιώσετε την εμφάνιση κάποιας περιοχής του σώματος. Για τη διόρθωση ατελειών, εντυπωμάτων του δέρματος. Ως φυσική τεχνική αυξητικής και ανάπλασης των μαστών και των γλουτών και ως το ιδανικό “γέμισμα” για τις ρυτίδες του προσώπου. Επιπρόσθετα, μπορούμε με τη μεταμόσχευση λίπους να διορθώσουμε ατέλειες στην αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή. Να μικρύνουμε την απόσταση μεταξύ των μαστών στην αυξητική του μαστού. Επίσης να βελτιώσουμε την εικόνα του στήθους μετά την αφαίρεση ενθεμάτων σιλικόνης.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα και ποιά τα μειονεκτήματα της λιπομεταμόσχευσης; 

Πλεονεκτήματα: Σε αντίθεση με άλλα υλικά “γεμίσματος” (fillers), το λίπος προέρχεται από τον ίδιο σας το σώμα. Ως εκ τούτου ελαχιστοποιεί την πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης του οργανισμού και εγγυάται ένα φυσικό αποτέλεσμα το οποίο θα διαρκέσει στο χρόνο.

Μειονεκτήματα: Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα fillers, η λιπομεταμόσχευση προϋποθέτει αναρρόφηση λίπους από τη “δότρια” περιοχή, επεξεργασία του λιπομοσχεύματος και επανεισαγωγή του στην “δέκτρια” περιοχή. Αρκετές φορές αυτό επιβάλει η επέμβαση να γίνει σε συνθήκες αναισθησίας. Ολικής ή με “καταστολή”. Για το λόγο αυτό η λιπομεταμόσχευση, ως επέμβαση, είναι κατά βάση ακριβότερη από τα συνηθισμένα fillers. Ωστόσο – δεδομένου του μόνιμου αποτελέσματος και της σχετικής αφθονίας του λιπομοσχεύματος – μπορεί να θεωρηθεί ότι μακροπρόθεσμα είναι μια λύση οικονομικά πιο συμφέρουσα. Τέλος, για την αποκατάσταση μεγάλου όγκου, σε περιοχές όπως οι μαστοί και οι γλουτοί, απαιτείται συνήθως ορισμένος αριθμός συνεδριών ή “κύκλων” λιπομεταμόσχευσης με αναλογική αύξηση του κόστους.

Λιπομεταμόσχευση – Η Διαδικασία

Το λίπος αναρροφάται από τη δότρια περιοχή (κοιλιά, γλουτοί, μέση). Ομογενοποιείται και καθαρίζεται και στη συνέχεια εγχύεται με προσοχή στις δέκτριες περιοχές (πρόσωπο, μαστοί ή γλουτοί).

Η λιπομεταμόσχευση στο πρόσωπο, στους μαστούς και στους γλουτούς παραγματοποιείται στο χειρουργείο. Είτε υπό γενική αναισθησία είτε με την ελαφρύτερη και πλήρως ανώδυνη διαδικασία της “καταστολής” ή “μέθης”, σε συνδυασμό με τοπική αναισθησία.

Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι το σκέλος της αναρρόφησης του λιπομοσχεύματος καθαυτό δεν αποτελεί επέμβαση με σκοπό τη διαμόρφωση της δότριας περιοχής, αν και συχνά μια λιποαναρρόφηση με σκοπό τη διαμόρφωση του περιγράμματος κάποιας περιοχής του σώματος μπορεί να συνδυαστεί με λιπομεταμόσχευση μέρους του αναρροφηθέντος λίπους σε άλλη περιοχή του σώματος.

Προκειμένου να εξασφαλίσουμε αυξημένα ποσοστά πρόσληψης του λιπομοσχεύμαυος η έγχυση γίνεται σε πολύ μικρές, σταγονοειδείς δόσεις. Κατά τις οποίες μια πολύ μικρή ποσότητα λιπομοσχεύματος εγχύεται σημειακά με ειδική κάνουλα. Η κίνηση αυτή επαναλαμβάνεται πάρα πολλές φορές, ώστε όλη η περιοχή στην οποία επιθυμούμε να προσφέρουμε όγκο, να λάβει λιποκύτταρα.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο ικανή ποσότητα λίπους δύναται να προσληφθεί. Χαρίζοντας μόνιμο αισθητικό αποτέλεσμα, το οποίο μπορεί να διαρκέσει πάρα πολλά χρόνια.

Διάρκεια

Η όλη διαδικασία λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια μίας ως δύο ωρών. Αναλόγως της ποσότητας του λίπους που εγχύουμε. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και προκειμένου να επιτύχουμε τον επιθυμητό όγκο είναι πιθανό να χρειαστεί να επαναλάβουμε τη λιπομεταμόσχευση σε επαναλμαβανόμενες συνεδρίες, που θα απέχουν χρονικά από 3 ως και 6 μήνες. Στο διάστημα αυτό μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια σε τί ποσοστό το λιπομόσχευμα έχει προσληφθεί. Συνακόλουθα να σχεδιάσουμε επακριβώς το επόμενο στάδιο.

Πώς είναι οι ουλές μετά τη λιπομεταμόσχευση;

Το λίπος αναρροφάται και επανεγχύεται με τη βοήθεια πολύ λεπτών μεταλλικών καθετήρων (κάνουλες), των οποίων η μέγιστη διάμετρος δεν ξεπερνά τα 3.5mm (χιλιοστά). Αυτές οι κάνουλες εισάγονται στο σώμα δια μέσου πολύ μικρών ανεπαίσθητων τομών.

Οι παραπάνω τομές τοποθετούνται σε στρατηγικά επιλεγμένα σημεία τα οποία έχουν την ιδιότητα να αποκρύπτουν μελλοντικά τις πολύ μικρές ουλές που αυτές καταλείπουν. Οι ουλές της λιπομεταμόσχευσης είναι σχεδόν ανεπαίσθητες σε βάθος χρόνου.

Προετοιμασία για τη λιπομεταμόσχευση;

Υπάρχει συγκεκριμένη προετοιμασία για την επέμβαση της λιπομεταμόσχευσης, την οποία αξίζει να γνωρίζετε και να ακολουθήσετε.

  • Το κάπνισμα καθυστερεί την ιστική ανάπλαση και αυξάνει τον κίνδυνο των μολύνσεων. Συνιστάται η διακοπή του καπνίσματος 4 εβδομάδες πριν την επέμβαση και άλλες 4 μετά.
  • Διακοπή λήψης αντιπηκτικών και αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων. Επίσης και των διαφόρων βοτάνων ή συμπληρωμάτων διατροφής 2 εβδομάδες πριν την επέμβαση. Σε κάθε περίπτωση η διακοπή των αντιαιμοπεταλιακών και αντιπηκτικών φαρμάκων πρέπει να εγκρίνεται από τον θεράποντα ιατρό που τα έχει συστήσει.
  • Οι μετεγχερητικοί πόνοι συνήθως δεν είναι πολύ δυνατοί. Για την αντιμετώπιση τους συστήνεται η λήψη Παρακεταμόλης επί απουσία αντενδείξεων.
  • Ανεξάρτητα από την επέμβαση συνιστάται η πολύ καλή ενυδάτωση. Τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό, μία εβδομάδα πρίν και μία μετά την επέμβαση.
  • Οφείλετε να συνοδεύεστε από κάποιον συγγενή κατά την προσέλευση στο νοσοκομείο την ημέρα της επέμβασης καθώς και κατά το εξιτήριο το οποίο τις περισσότερες φορές θα λαμβάνει χώρα την ίδια ημέρα, μετά την ανάνηψη.

Οι κίνδυνοι και ποιες οι αντενδείξεις της λιπομεταμόσχευσης;

Ευτυχώς, η λιπομεταμόσχευση είναι μια σχετικά ασφαλής επέμβαση και οι σοβαρές επιπλοκές μετά από αυτήν είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Κάτω από 1% είναι το ποσοστό μίας σοβαρής αιμορραγίας η οποία θα οδηγήσει σε αιμάτωμα που θα χρήζει παροχέτευσης, ή η ασθενής θα χρειαστεί να μεταγγιστεί. Θεωρητικά υπάρχει ο κίνδυνος επιμόλυνσης των τραυμάτων, τόσο στη δότρια όσο και στη δέκτρια περιοχή του λίπους. Τα ποσοστά και εδώ είναι της τάξης του 1% ή και μικρότερα. Σε περίπτωση που υπάρξει λοίμωξη συνήθως αντιμετωπίζεται με αντιβιοτική, από του στόματος, αγωγή ή, σε σπάνια σοβαρές περιπτώσεις, με αντιβιοτικά από τη φλέβα και νοσηλεία. Προβλήματα στην επούλωση εμφανίζονται περίπου στο 2% των ασθενών. Στη βιβλιογραφία περιγράφονται επίσης περιπτώσεις αλλεργίας στα τοπικά αναισθητικά και τραυματισμού γειτονικών δομών στις δότριες και λήπτριες περιοχές, όπως αιμοφόρα αγγεία ή νεύρα. Οι τελευταίες επιπλοκές είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Όπως προαναφέρθηκε είναι δυνατόν η απορρόφηση και μη πρόσληψη του λιπομοσχεύματος σε κάποιες περιπτώσεις να επιβάλει την επανάληψη της επέμβασης ως και 3-4 φορές.

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την Ανόρθωση Γλουτών

error: Content is protected !!