MENU

Η Ρινοπλαστική αποτελεί την πλέον απαιτητική, από τεχνικής άποψης, επέμβαση της Πλαστικής Χειρουργικής. Με την δυσκολότερη καμπύλη εκμάθησης για τους χειρουργούς. Ωστόσο, ακριβώς η ίδια αυτή η απαιτητική φύση της επέμβασης και η ιδιαιτερότητα της μύτης ως της δομής εκείνης που βρίσκεται στο κέντρο του προσώπου και επηρεάζει τη συνολική αισθητική του, χαρίζουν στη ρινοπλαστική τη γοητεία της και στους χειρουργούς που αφιερώνουν σε αυτήν την ενέργεια και το “μεράκι” τους, ατελείωτη ικανοποίηση, όταν μπορούν να προσφέρουν στους ασθενείς τους όμορφα και αρμονικά αποτελέσματα.

Ποιός είναι ο σκοπός της ρινοπλαστικής;

Να απολαύσετε το αρτιότερο αισθητικό αποτέλεσμα. Συνδυασμένο με βελτιωμένη λειτουργικότητα της αναπνοής από τη μύτη. Η μύτη σας να δείχνει φυσική, να αναδεικνύει την ομορφιά του προσώπου σας και να ενσωματώνεται σε αυτό στην εντέλεια χωρίς να φαίνεται “χειρουργημένη”.

Είναι η ρινοπλαστική για μένα;

Οι ιδανικοί υποψήφιοι για ρινοπλαστική είναι εκείνοι που αναζητούν την αρμονική βελτίωση στην εμφάνιση της μύτης τους. Όχι ένα εξωπραγματικό, τεχνητό και συχνά αντιαισθητικό αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία για την επιτυχία της επέμβασης είναι η σωστή αντίληψη της εικόνας του προσώπου και οι ορθολογικές προσδοκίες από την επέμβαση. Η ρινοπλαστική δύναται να πραγματοποιηθεί από την ηλικία ολοκλήρωσης της ανάπτυξης του χόνδρινου και οστέινου σκελετού της μύτης. Κατά την ύστερη εφηβεία ή περί το 16ο έτος της ηλικίας, και μετά, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψιν ότι η εκτίμηση οφείλει πάντοτε να είναι εξατομικευμένη.

Τί θα συζητήσουμε στις προεγχειρητικές μας συναντήσεις;

Κατά τη διάρκεια της συμβουλευτικής επίσκεψης και της προεγχειρητικής ενημέρωσης, θα λάβετε πλήρη επεξήγηση των μετεγχειρητικών αλλαγών που θα λάβουν χώρα σαν συνέπεια της επέμβασης. Θα μπορέσετε να σχηματίσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα του αναμενόμενου μετεγχειρητικού αποτελέσματος. Σας εξηγήσω την ενδεδειγμένη τεχνική την οποία θα χρησιμοποιήσω και η οποία θα είναι η πλέον κατάλληλη για τη δική σας μύτη και το πρόβλημά της. Λαμβάνετε γνώση των σταδίων της ανάρρωσης, καθώς και των πιθανών επιπλοκών. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μου αναφέρετε τυχόν πρόβλημα στην αναπνοή. Χρόνια ρινίτιδα, πιθανές αλλεργίες και κατά πόσο λαμβάνετε συγκεκριμένα φάρμακα ή ουσίες ή αν καπνίζετε. Λοιπά προβλήματα υγείας πρέπει να αναφερθούν, ώστε να ληφθούν υπόψιν κατά τη διάρκεια της επέμβασης και της μετεγχειρητικής φροντίδας.

Τί γίνεται κατά τη διάρκεια της επέμβασης της ρινοπλαστικής;

Η επέμβαση της ρινοπλαστικής επιφέρει αλλαγές στην εμφάνιση, στη δομή και στη λειτουργία της μύτης. Δύναται να μειώσει ή να αυξήσει το μέγεθος της μύτης, να τροποποιήσει την εμφάνιση του άκρου της (ακρορίνιο), να λεπτύνει ή να διατείνει τους ρώθωνες. Να επιφέρει την επιθυμητή αλλαγή στη γωνία μεταξύ της μύτης και του άνω χείλους. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το βασικότερο πρόβλημα της μύτης είναι ο ύβος ή, κατά το κοινόν, η «καμπούρα» της. Σε άλλες είναι οι αναλογίες του κάτω τριτημορίου και ειδικότερα του ακρορινίου. Το οποίο δύναται να είναι πολύ παχύ (ή βολβώδες) ή/και μη σαφώς προσδιορισμένο. Άλλοτε πάλι το βασικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στους ρώθωνες κοκ.

Ολιστική Προσέγγιση

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η μύτη αποτελεί μία από τις πλέον σύνθετες δομές στο πρόσωπο και τα προαναφερθέντα προβλήματα της δομής της ουδέποτε ενυπάρχουν αποκλειστικά και μόνα τους. Επηρεάζουν τη σχέση των υπολοίπων κατά τρόπο ώστε ο έμπειρος χειρουργός να πρέπει να στοχεύσει όχι στη μεμονωμένη λύση ενός προβλήματος, αλλά στην ολιστική τροποποίηση των παραμέτρων των διαφόρων δομών και ιστών. Σκοπός είναι η επίτευξη άρτιου αισθητικού αποτελέσματος, το οποίο δε θα προδίδει τη διενέργεια επέμβασης.

Θα αναπνέω καλά μετά από τη ρινοπλαστική;

Εξίσου σημαντική με την εμφάνιση είναι η λειτουργικότητα της μύτης ως οργάνου της αναπνοής. Στα πλαίσια της φιλοσοφίας της λειτουργικής ρινοπλαστικής συχνά, αν όχι πάντοτε, αντιμετωπίζονται στον ίδιο χειρουργικό χρόνο προβλήματα του ρινικού διαφράγματος, των ρινικών βαλβίδων και των ρινικών κογχών. Ώστε μετεγχειρητικά να απολαύσετε, ταυτόχρονα με το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα, μια βελτιωμένη εμπειρία αναπνοής από τη μύτη.

Κλειστή ή ανοιχτή ρινοπλαστική;

Οι ποικίλες χειρουργικές τεχνικές εμπίπτουν σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Την κλειστή και την ανοικτή ρινοπλαστική. Στην κλειστή τεχνική, οι τομές γίνονται στο εσωτερικό της μύτης και δεν είναι ορατές. Στην ανοικτή τεχνική προστίθεται στις παραπάνω τομές μία επιπλέον ανεπαίσθητη τομή στο δέρμα της στυλίδας, του κεντρικού τμήματος της μύτης που χωρίζει τους ρώθωνες και ενώνεται με το πάνω χείλος.

Ποια μου ταιριάζει;

Κατόπιν προσεκτικής και εξατομικευμένης ανάλυσης του προβλήματός της μύτης σας, θα σας προτείνω και θα σας επεξηγήσω την πλέον ενδεδειγμένη για εσάς τεχνική. Ταυτόχρονα, θα σας προσφέρω μια ολιστική ανάλυση της δομής του υπόλοιπου προσώπου σας. Δεδομένου ότι η μύτη βρίσκεται σε άμεση σχέση με τις λοιπές δομές όπως το «πηγούνι» και τα χείλη ή τα «μήλα». Όχι σπάνια, οι παραπάνω δομές του προσώπου χρήζουν περαιτέρω αντιμετώπισης, ώστε το αποτέλεσμα της ρινοπλαστικής για το πρόσωπο να είναι το βέλτιστο. Κάθε ρινοπλαστική διαρκεί από μιάμιση ως και δυόμισι ώρες. Η επέμβαση δεν τελειώνει ποτέ πριν παραλάβουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα δίχως τον παραμικρό συμβιβασμό στην αισθητική ή τη λειτουργικότητα της μύτης σας.

Ποιά είναι η διαδικασία της ανάρρωσης από τη ρινοπλαστική;

Μετά το χειρουργείο και ειδικότερα το πρώτο 48ωρο είναι πιθανή η εμφάνιση οιδήματος. Μπορεί να συνοδεύεται και από μελανιές γύρω από τη μύτη και κάτω από τα μάτια ή και πονοκέφαλος. Τα παραπάνω συμπτώματα είναι μια απόλυτα φυσιολογική απάντηση των τοπικών ιστών στο σχετικό τραύμα του χειρουργείου και υποχωρούν μόνα τους. Η επέμβαση πραγματοποιείται ως χειρουργείο μίας ημέρας. Αυτό σημαίνει ότι μετά την ανάνηψη από την μέθη ή την αναισθησία μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας. Σε περίπτωση που το προτιμάτε, ή αν συντρέχει ιατρικός λόγος, μπορείτε να διανυκτερεύσετε στο νοσοκομείο για μία νύχτα. Αν και συνήθως αυτό δεν είναι απαραίτητο.

Μετά την Επέμβαση

Κατά το πέρας της επέμβασης, τοποθετούνται ταμπόν στη ρινική κοιλότητα, τα οποία αφαιρούνται τις πρώτες 3 μέρες μετά το χειρουργείο. Επίσης, τοποθετείται ειδικός θερμοπλαστικός νάρθηκας στο πάνω μέρος της μύτης, ο οποίος αποτρέπει το οίδημα. Σταθεροποιεί τη μύτη και αφαιρείται μετά από μία εβδομάδα. Τότε αφαιρούνται και τυχόν ράμματα σε περίπτωση που η τεχνική της ρινοπλαστικής ήταν η ανοικτή.

Διόρθωση του Διαφράγματος

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ρινοπλαστική συνδυάζεται με διόρθωση του διαφράγματος και/ή των ρινικών κογχών. Στις περιπτώσεις αυτές είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το «μπούκωμα» της μύτης δύναται να διαρκέσει ως και 10 εβδομάδες. Μετά το πέρας αυτού του χρονικού διαστήματος, θα νιώσετε το όφελος του λειτουργικού μέρους της επέμβασης στη ρινική αναπνοή.

Πότε θα δω το ολοκληρωμένο αποτέλεσμα της επέμβασης;

Στο τέλος της επέμβασης ο χειρουργός δύναται να εκτιμήσει με αρκετή ακρίβεια το μετεγχειρητικό αποτέλεσμα. Καθώς ακόμα δεν έχει εγκατασταθεί το οίδημα των ιστών που θα το επικαλύψει. Το οίδημα στη μύτη και στο πρόσωπο, καθώς και οι ενδεχόμενες μελανιές, συνήθως υποχωρούν σε μεγάλο βαθμό στις 2 εβδομάδες από το χειρουργείο. Στον μήνα θα έχει υποχωρήσει περί το 70% του οιδήματος. Το υπόλοιπο 30% υποχωρεί σταδιακά και με αργό ρυθμό στους επόμενους μήνες, ολοκληρώνοντας την αποδρομή του ένα χρόνο μετά το χειρουργείο, οπότε και το μετεγχειρητικό αποτέλεσμα που λαμβάνουμε μπορεί τότε να θεωρηθεί ως μόνιμο και αμετάβλητο.

Τι πρέπει να προσέξετε μετεγχειρητικά;

Δεδομένης της ιδιαίτερης θέσης της μύτης στο κέντρο του προσώπου, καθώς και της λεπτότητας αλλά και της πολυπλοκότητας της επέμβασης, αξίζει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στις παρακάτω μετεγχειρητικές οδηγίες:

  • Αποφεύγετε οποιαδήποτε έντονη σωματική δραστηριότητα για 2 εβδομάδες.
  • Να αποφεύγετε την έντονη έκθεση στον ήλιο για 2 εβδομάδες.
  • Κατά την πρώτη εβδομάδα, όταν ακόμα ο θερμοπλαστικός νάρθηκας βρίσκεται πάνω στη μύτη, επιτρέπεται να φοράτε γυαλιά οράσεως ή ηλίου. Ωστόσο, μετά την αφαίρεσή του και στις περιπτώσεις εκείνες που έχει πραγματοποιηθεί οστεοτομία, πρέπει να αποφύγετε τη χρήση γυαλιών κάθε είδους για 2-3 μήνες. Αντί αυτών, συνιστάται η χρήση φακών επαφής.
  • Το ίδιο σημαντική είναι η αποφυγή αθλημάτων επαφής, ή αθλημάτων με μπάλα, για 3 μήνες μετεγχειρητικά.
  • Ιδιαίτερη προσοχή χρήζει η επαφή με βρέφη ή μικρά παιδιά προς αποφυγή χτυπημάτων στη μύτη για αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
  • Σε περίπτωση πόνου να λαμβάνετε Παρακεταμόλη. Να αποφεύγετε τη λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ).

Για περισσότερες και πιο εξατομικευμένες πληροφορίες, κλείστε ένα ραντεβού μαζί μου στο ιατρείο μου. Θα χαρώ να απαντήσω σε όλες σας τις ερωτήσεις και να σας λύσω κάθε απορία σχετικά με την επέμβαση της ρινοπλαστικής.

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την Επέμβαση Αυξητικής Μαστού!

Η εμπειρία μας

Ο Δρ. Νικόλαος Σγούρος ειδικεύθηκε για 5 χρόνια στην επιστήμη της Ρινολογίας με αποκλειστική συνεργασία με τον Dr. Yithak Dano του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Hadassah της Ιερουσαλήμ, τον διεθνούς φήμης διακεκριμένο χειρουργό και δάσκαλο της Ρινοπλαστικής στο Ισραήλ. Με πάνω από 700 ρινοπλαστικές στο βιογραφικό του και πολυάριθμες λοιπές επεμβάσεις διόρθωσης της ρινικής αναπνοής, ο Δρ. Σγούρος εγγυάται να σας προσφέρει τη βέλτιστη συμβουλευτική γύρω από την επέμβαση καθώς και την πλέον ολοκληρωμένη θεραπευτική εμπειρία, ένα απόλυτα φυσικό αισθητικό αποτέλεσμα με διατήρηση ή και βελτίωση της λειτουργικότητας της ρινικής αναπνοής.

error: Content is protected !!