MENU

Λιποαναρρόφηση

Η λιποαναρρόφηση είναι η χειρουργική εκείνη επέμβαση η οποία χρησιμοποιεί τεχνικές αρνητικής πίεσης (αναρρόφησης) με σκοπό να αφαιρέσει λίπος από συγκεκριμένες περιοχές του σώματος όπου αυτό βρίσκεται σε περίσσεια. Οι περιοχές αυτές είναι συνήθως η κοιλιά, η μέση, οι μηροί, οι γλουτοί, τα μπράτσα και ο λαιμός. Η λιποαναρρόφηση, αφαιρώντας λίπος, “σμιλεύει” το περίγραμμα των περιοχών αυτών και για τον λόγο αυτό συχνά αναφερόμαστε σε αυτήν με τον όρο λιποπλαστική ή λιπογλυπτική.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η λιποαναρρόφηση δεν αποτελεί μέθοδο αδυνατίσματος ή εναλλακτική στις διάφορες μεθόδους απώλειας βάρους. Αν ένα άτομο είναι υπέρβαρο, είναι αδύνατον να χάσει βάρος με την λιποαναρρόφηση και, ως εκ τούτου, πρέπει να αναζητήσει άλλους τρόπους – όπως, για παράδειγμα, την δίαιτα ή τις διάφορες επεμβάσεις βαριατρικής χειρουργικής.

Είστε ο/η ιδανικός/ή υποψήφιος για λιποαναρρόφηση αν έχετε τοπική, επίμονη συσώρρευση λίπους σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος ενώ είστε σχετικά ικανοποιημένος/η με το σωματικό σας βάρος και αυτό είναι σχεδόν σταθερό για τουλάχιστον 6 μήνες.

Σε ποιές περιοχές του σώματος γίνεται η λιποαναρρόφηση;

Η λιποαναρρόφηση αφαιρεί το τοπικό λίπος από περιοχές όπου αυτό δεν ανταποκρίνεται στη δίαιτα ή τη γυμναστική. Τέτοιες περιοχές συνήθως είναι:

 • Η κοιλιά
 • Τα μπράτσα
 • Οι γλουτοί
 • Οι γάμπες
 • Το στήθος και η πλάτη
 • Η μέση και οι μηροί
 • Ο λαιμός

Η λιποαναρρόφηση ως συμπληρωματική προσθήκη

Επιπρόσθετα, η λιποαναρρόφηση χρησιμοποιείται συχνά ως συμπληρωματική προσθήκη στη μειωτική μαστού ή τη διόρθωση της γυναικομαστίας στον άνδρα.

Όταν παίρνουμε βάρος, τα λιποκύτταρα αυξάνονται σε μέγεθος και σε όγκο. Η λιποαναρρόφηση λοιπόν μειώνει τον αριθμό των λιποκυττάρων σε μία συγκεκριμένη περιοχή. Η ποσότητα του λίπους που αφαιρείται εξαρτάται από την εμφάνιση της υπό θεραπεία περιοχής όπως και από την διαφορά σε όγκο των πέριξ περιοχών. Τα αποτελέσματα της λιποαναρρόφησης είναι κατά βάση μόνιμα, εφόσον φυσικά το βάρος του ατόμου διατηρείται σταθερό μετεγχειρητικά.

Μετά την επέμβαση, το δέρμα συνήθως έχει την ικανότητα να “μαζεύει” και να προσαρμόζεται στο νέο περίγραμμά του σώματος. Αν το άτομο έχει δέρμα με καλή ελαστικότητα και σφρίγος, τότε το αποτέλεσμα της λιποαναρρόφησης το πιθανότερο είναι να είναι ομοιόμορφο και λείο. Στην περίπτωση όμως που το δέρμα έχει χάσει την ικανότητά του να συστέλλεται, υπάρχει ο κίνδυνος, μετά το χειρουργείο, να παρουσιάσει επιδείνωση της χαλάρωσης. Ο έμπειρος πλαστικός χειρουργός μπορεί να διακρίνει προεγχειρητικά αυτή την τάση του δέρματος. Να συμβουλέψει ανάλογα τον ή την υποψήφιο ώστε οι προσδοκίες να είναι οι σωστές και το χειρουργικό πλάνο το βέλτιστο.

Τί δε μπορεί να βελτιώσει η λιποαναρρόφηση;

Η λιποαναρρόφηση δεν είναι μέθοδος απώλειας βάρους. Επίσης, δύσκολα θα μπορέσει να βελτιώσει την πολύ έντονη κυτταρίτιδα. Τέλος, πρέπει να γνωρίζετε ότι σε καμία περίπτωση η λιποαναρρόφηση δε μπορεί να βελτιώσει τις ραγάδες.

Ποιός/α είναι λοιπόν ο/η ιδανικός/η υποψήφιος για λιποαναρρόφηση;

Για να είστε υποψήφιος για μια επιτυχημένη λιποαναρρόφηση πρέπει να είστε γενικά υγιής. Να μην πάσχετε από νοσήματα που μπορούν να συμβάλουν σε εμφάνιση μετεγχειρητικών επιπλοκών (σακχαρώδης διαβήτης, καρδιακή ή πνευμονική νόσος, περιφερική αγγειοπάθεια ή διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος).

Ποιοί είναι οι κίνδυνοι της επέμβασης;

Αν και η λιποαναρρόφηση είναι μία πολύ ασφαλής επέμβαση (γεγονός που την καθιστά την πρώτη σε συχνότητα πραγματοποιούμενη αισθητική επέμβαση στον κόσμο), δεν παύει να αποτελεί μία σημαντική χειρουργική παρέμβαση. Ως εκ τούτου, μπορεί δυνητικά να επιπλακεί από ανεπιθύμητα φαινόμενα όπως τα παρακάτω:

 • Ανωμαλίες του περιγράμματος. Μπορεί να εμφανιστούν “γρομπαλάκια” σε περιοχές κάτω από το δέρμα όπου η αναρρόφηση έγινε πολύ επιφανειακά ή ασύμμετρα. Ο έμπειρος χειρουργός εστιάζει ως επί το πλείστον στα εν τω βάθει διαμερίσματα του λίπους και ως εκ τούτου μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της παραπάνω επιπλοκής.
 • Συλλογή υγρού μετεγχειρητικά (αιμάτωμα ή ύγρωμα). Μπορεί να χρειαστεί να γίνει ακόμα και αναρρόφηση του υγρού. Σύμμαχός μας στην αποφυγή αυτής της επιπλοκής είναι η επιμελής χρήση των ειδικών πιεστικών ενδυμάτων για ως και 6 εβδομάδες μετά το χειρουργείο.
 • Μετεγχειρητική λοίμωξη. Αν και εξαιρετικά σπάνια αναφέρεται στη βιβλιογραφία. Η πρόληψη της γίνεται με την τήρηση αυστηρά άσηπτων τεχνικών καθώς και με τη χορήγηση προφυλακτικής περιεγχειρητικής αντιβιωτικής αγωγής. Η θεραπεία της απαιτεί ενδοφλέβια αντιβιοτικά, τα οποία συνηθέστερα χορηγούνται σε νοσηλεία.
 • Αιμοδυναμικές μεταβολές και λιπώδης εμβολή. Είναι από τις πλέον σοβαρές αλλά ευτυχώς και τις πλέον σπάνιες επιπλοκές της λιποαναρρόφησης. Η σύγχρονη προσέγγιση είναι η αφαίρεση μέχρι 5-6 λίτρων λίπους ανά συνεδρία. Με τον τρόπο αυτό, οι πιθανότητες να συμβούν οι δύο αυτές επιπλοκές σχεδόν εκμηδενίζονται.
 • Τοξικότητα από το τοπικό αναισθητικό. Εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή που διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται διεγχειρητικά.

Πριν την επέμβαση

Πριν την επέμβαση θα συναντηθείτε με τον πλαστικό χειρουργό σας, ο οποίος θα σας φωτογραφήσει ούτως ώστε εσείς και αυτός να έχετε φωτογραφίες αναφοράς για το “πριν και το μετά”. Επίσης θα ζωγραφίσει κύκλους και γραμμές πάνω στο σώμα σας προκειμένου να “σημαδέψει” τις προς θεραπεία περιοχές.

Η επιλογή της καταλληλότερης ανάμεσα στις διάφορες τεχνικές της λιποαναρρόφησης θα γίνει εξατομικευμένα για εσάς, βάσει των αναγκών του σώματός σας. Τις περισσότερες φορές επιστρατεύεται η συνηθέστερη και πιο συχνά πραγματοποιούμενη τεχνική, αυτή της “υγρής” λιποαναρρόφησης (tumescent liposuction). Ωστόσο, κατά περίπτωση προτιμώνται τεχνικές λιποαναρρόφησης με υποβοήθηση από υπερήχους, ραδιοσυχνότητες ή laser.

Κατά τη διάρκεια

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης θα λάβετε κάποια μορφή αναισθησίας. Σε κάθε περίπτωση θα λάβετε τοπική αναισθησία με τοπικά ενέσιμο διάλυμα (tumescent) το οποίο έχει σκοπό τόσο την αναλγησία όσο και τη ρευστοποίηση του λίπους για μια πιο εύκολη αναρρόφηση, καθώς επίσης και την αιμόσταση. Το αν θα λάβετε κάποια μορφή συστηματικής αναισθησίας (“μέθη” ή γενική αναισθησία) εξαρτάται από την προγραμματισμένη έκταση της λιποαναρρόφησης και τη δική σας επιθυμία. Οι περισσότερες λιποαναρροφήσεις πραγματοποιούνται υπό “μέθη”. Η μέθοδος αυτή έχει το πλεονέκτημα της άνεσης και της αμνησίας για τον ασθενή αλλά και της δυνατότητας ο ασθενής να διατηρεί κάποιου βαθμού συνεργασία κατά τη διάρκεια της επέμβασης, γεγονός που αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμο σε λιποαναρρόφηση πολλαπλών σημείων, όπου απαιτείται συχνή αλλαγή στάσης και θέσης του ασθενούς.

Η λιποαναρρόφηση συνήθως διαρκεί λίγες ώρες, ανάλογα με την έκταση και τον αριθμό των περιοχών που θα αναρροφήσουμε. Μετά το πέρας της επέμβασης, αν η αναρρόφηση ήταν μικρού όγκου, μπορείτε να πάτε στο σπίτι αμέσως μόλις νιώσετε έτοιμοι, την ίδια μέρα. Σε περιπτώσεις πιο εκτεταμένης επέμβασης συστήνεται η παραμονή στο νοσοκομείο για μία νύχτα ώστε να ελέγχεται ο κίνδυνος εμφάνισης αιμοδυναμικών μεταβολών (πτώση της πίεσης, ταχυκαρδία).

Μετά την επέμβαση

Μετά την επέμβαση πρέπει να αναμένετε μία ελαφριά ενόχληση ή ήπιο πόνο, ο οποίος ανταποκρίνεται συνήθως καλά στα συνήθη παυσίπονα. Πιο συχνή είναι η εμφάνιση εκχυμώσεων, χωρίς ωστόσο αυτό να συνιστά λόγο ανησυχίας.

Είναι σκόπιμο να έχετε προβλέψει για μια μικρή άδεια μετά την επέμβαση.  Θα χρειαστούν 3-4 ημέρες ώστε να μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας (καθιστικού τύπου). Για την επιστροφή στις αθλητικές σας δραστηριότητες θα πρέπει να περιμένετε λίγο παραπάνω (4-6 εβδομάδες). Κατά τη διάρκεια αυτών των εβδομάδων είναι σημαντικό να φοράτε τα ειδικά συμπιεστικά ενδύματα (κολάν, κορσές κτλ…). Μην ανησυχήσετε αν σε αυτό το διάστημα παρατηρήσετε μικρές ανωμαλίες στο περίγραμμα του σώματος. Το πιθανότερο είναι ότι θα εξαφανιστούν όταν τα στρώματα του λίπους βρουν τη θέση τους.

Πως είναι τα αποτελέσματα της λιποαναρρόφησης σε βάθος χρόνου;

Όταν υποχωρήσει το οίδημα, μετά από μερικές εβδομάδες, οι περιοχές που υποβλήθηκαν στη θεραπεία θα φαίνονται ήδη βελτιωμένες. Στους 6-8 μήνες το αποτέλεσμα θα είναι σχεδόν πλήρες και θα μπορείτε να απολαύσετε την νέα σας εμφάνιση στο μέγιστο.

Αν διατηρήσετε το σωματικό σας βάρος σταθερό μετά την λιποαναρρόφηση τα αποτελέσματα θα διατηρηθούν για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, θα λέγαμ ότι μάλλον είναι μόνιμα. Ωστόσο, αν παχύνετε, ενδέχεται η κατανομή του λίπους να αλλάξει και να είναι διαφορετική από ό,τι προεγχειρητικά.

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την Κοιλιοπλαστική

error: Content is protected !!