Πρώτες Bοήθειες – Η παραμονή στο σπίτι, η διαρκής ενασχόληση με την κουζίνα και με τις επισκευές, αλλά και η συνύπαρξη σε κλειστό χώρο για πολλές ώρες με μικρά παιδιά και με τα κατοικίδιά μας, αυξάνουν τις μέρες που “μένουμε σπίτι” τις πιθανότητες μικροτραυματισμών και εγκαυμάτων.
Πώς θα πρέπει να αντιδράσουμε απέναντι σε αυτές τις αναποδιές και ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος του πλαστικού χειρουργού;
Πρόληψη
Γενικώς, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Προσπαθούμε να ασφαλίσουμε σκεύη με ζεστό περιεχόμενο, να επενδύσουμε μυτερές γωνίες στα έπιπλα μας και να ασφαλίσουμε όλες τις πρίζες του σπιτιού.
Ωστόσο, ακόμα και στις περιπτώσεις όπου λάβαμε κάθε δυνατό μέτρο, ατυχήματα μπορούν να συμβούν.
Θλαστικά τραύματα – Πρώτες Bοήθειες
Πρώτο μέλημα σε ένα θλαστικό τραύμα πρέπει να είναι το σταμάτημα της αιμορραγίας. Εφαρμόστε άμεσα πίεση στο τραύμα, χρησιμοποιώντας γάζα ή ένα καθαρό πανί. Εάν η πληγή σας αιμορραγεί πολύ, νοτίζοντας τη γάζα ή το ύφασμα, μην την αφαιρέσετε. Προσθέστε περισσότερη γάζα ή ύφασμα.
Το επόμενο σημαντικό βήμα είναι ο καθαρισμός και η απολύμανση του τραύματος. Όταν σταματήσει η αιμορραγία, αφήστε λίγο νερό να τρέξει πάνω από το τραύμα. Το νερό της βρύσης είναι ασφαλές στη χρήση.
“Κλείσιμο”
Ανάλογα με το είδος του τραύματος μπορεί να χρειαστεί ράμματα, συρραπτικό ή άλλους τρόπους “κλεισίματος”. Τα τραύματα που αφήνονται να επουλωθούν χωρίς κλείσιμο απαιτούν ειδικό χειρισμό, ώστε το όποιο επίθεμα να μην κολλήσει πάνω στην πληγή.
Ο χρόνος που θα χρειαστεί για την επούλωση του τραύματος εξαρτάται από τον τύπο του τραύματος και τη γενική σας υγεία. Τα περισσότερα τραύματα επουλώνονται σε διάστημα δύο εβδομάδων. Αν όμως έχετε διαβήτη, είστε καπνιστής, αν λαμβάνετε φάρμακα, όπως στεροεδιή ή χημειοθεραπευτικά σκευάσματα ή έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, η επούλωση μπορεί να καθυστερήσει.
Πρώτες Bοήθειες – Πότε πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας:
Tο τραύμα είναι πολύ βαθύ.
Όταν οι άκρες του τραύματος παραμένουν ανοιχτές.
Eκκρίνει πύον ή μυρίζει άσχημα.
Αν το τραύμα μεγαλώνει σε μέγεθος ή βάθος.
Εφόσον η περιοχή γύρω από την πληγή έχει κοκκινίσει και φουσκώσει.
O πόνος δεν περνά ούτε με τα παυσίπονα.
Όταν μετά από 10 λεπτά πίεσης το αίμα δεν σταματάει.
Έχει μουδιάσει η περιοχή γύρω από το τραύμα.
Εφόσον ανεβάσετε πυρετό.
Δεν έχετε κάνει επαναληπτική δόση του εμβολίου κατά του τετάνου τα τελευταία δέκα χρόνια.
Πάσχετε από διαβήτη ή καρδιαγγειακή νόσο.
Αν λαμβάνετε στεροειδή ή αντιπηκτικά που μπορούν να επηρεάσουν τη διαδικασία επούλωσης του τραύματος.
Πότε πρέπει να επισκεφθείτε τον πλαστικό;
- Σε ένα οξύ τραύμα, όταν ο ασθενής ανησυχεί για την επούλωση και την τελική εμφάνιση της τραυματισμένης περιοχής.
- Όταν η κατάσταση της υγείας του ατόμου ή ο τρόπος του τραυματισμού, προεξοφλούν ότι θα υπάρχουν δυσκολίες στη διαδικασία της επούλωσης
- Όταν υπάρχει φόβος ότι ο τραυματισμός μπορεί να έχει προκαλέσει βλάβη σε νεύρα, τένοντες και γενικά υποκείμενες δομές.
Εγκαύματα – Πρώτες Bοήθειες
Πρώτα από όλα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι τα εγκαύματα είναι τριών ειδών: θερμικά, ηλεκτρικά και χημικά.
Τα εγκαύματα κατηγοριοποιούνται επίσης ανάλογα με τη σοβαρότητα τους, σε πρώτου βαθμού (που εκδηλώνεται με ερυθρότητα της επιδερμίδας), δευτέρου βαθμού (που επιδρά στο χόριο και δημιουργεί φουσκάλες) και τρίτου βαθμού (όταν επηρεάζεται και ο ιστός κάτω από το χόριο, οπότε πρακτικά νεκρώνεται όλο το πάχος του δέρματος).
Πώς πρέπει να αντιδράσουμε σε περίπτωση εγκαύματος;
Άμεσα, να ψυχράνουμε την πάσχουσα περιοχή κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό για τουλάχιστον δέκα λεπτά. Θα μειώσει τον πόνο, το οίδημα και ίσως το βάθος επίδρασης του θερμικού παράγοντα. Όσο πιο σύντομα και όσο πιο πολύ βρέξετε το έγκαυμα με τρεχούμενο νερό, τόσο μικρότερη θα είναι η έκταση του εγκαύματος.
Αν ο πόνος επιμένει, μπορούμε να λάβουμε παυσίπονα.
Δε βάζουμε βούτυρο, οδοντόκρεμα ή οποιαδήποτε άλλη κρέμα πάνω στην πάσχουσα περιοχή. Τα έλαια που περιέχουν οι κρέμες και το βούτυρο συγκρατούν τη θερμότητα στο σημείο και έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Ακόμη και η οδοντόκρεμα που λόγω της μενθόλης που περιέχει φαίνεται να δίνει μια αίσθηση κρύου, δε βοηθά ουσιαστικά.
Καλούμε το 166, αν θεωρούμε ότι χρειάζεται ιατρική βοήθεια.
Η επίσκεψη στο νοσοκομείο είναι επιβεβλημένη, αν αυτός που έχει καεί είναι βρέφος ή παιδί. Επίσης, σε κάθε περίπτωση ηλεκτρικού εγκαύματος, καθώς πρέπει να ελεγχθεί η ομαλή καρδιακή λειτουργία, η οποία σε σπάνιες αλλά πολύ επικίνδυνες περιπτώσεις μπορεί να επηρεαστεί από το ηλεκτρικό ρεύμα.
Πότε πρέπει να επισκεφθείτε τον πλαστικό;
Αν το έγκαυμα είναι εκτεταμένο.
Αν το έγκαυμα έχει σημειωθεί σε περιοχές όπως τα άνω ή τα κάτω άκρα, το πρόσωπο ή τα γεννητικά όργανα. Οι περιοχές αυτές ενδέχεται να είναι πιο επιρρεπείς σε μετεγκαυματικές επιπλοκές.
Σε κάθε περίπτωση εγκαύματος στα παιδιά.
Αν το έγκαυμα έχει αφήσει ουλή. Πριν την επέμβαση αποκατάστασης, ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να προβεί σε αφαίρεση των νεκρών ιστών, οι οποίοι μπορούν να αντικατασταθούν με δερματικά μοσχεύματα, με μικροχειρουργική και άλλες τεχνικές.
Ο πλαστικός χειρουργός είναι ο κατάλληλος για να επιλέξει την τεχνική που ταιριάζει στο δικό σας πρόβλημα.
Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την Λιποαναρρόφηση SAFELipo