MENU

Η Ωτοπλαστική – αλλιώς γνωστή και ως αισθητική διόρθωση των αφεστώτων (=“πεταχτών”) αυτιών – είναι μία επέμβαση που αλλάζει το σχήμα, τη θέση και το μέγεθος του αυτιού, δίνοντας του μια πιο αισθητικά αποδεκτή εμφάνιση.

Θα σκεφτείτε την ωτοπλαστική σαν επιλογή αν σας ενοχλεί το γεγονός ότι τα αυτιά σας είναι “πεταχτά”. Επίσης, εiναι μία επέμβαση που μπορεί να διορθώσει ανωμαλίες στη μορφολογία του αυτιού, συγγενείς ή επίκτητες.

Σε ποιά ηλικία γίνεται η ωτοπλαστική;

Η ωτοπλαστική μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία από τα 5 έτη και μετά, καθώς είναι σημαντικό τα αυτιά να έχουν φτάσει σχεδόν στην πλήρη ανάπτυξη τους (80% στα 5-6 έτη).
Η συχνότερη ηλικία πραγματοποίησης της ωτοπλαστικής είναι τα 5-6 έτη. Οι λόγοι γι’ αυτό είναι κυρίως ψυχοκοινωνικοί, δεδομένου ότι τα “πεταχτά” αυτιά είναι, δυστυχώς, μία από τις συχνότερες αιτίες κοροιδίας ή και bullying μεταξύ των συνομιλίκων. Με την έγκαιρη διόρθωση αποφεύγουμε την επίπονη αυτή εμπειρία του παιδιού.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αν ένα νεογνό διαπιστωθεί ότι παρουσιάζει πρόβλημα στη μορφολογία των αυτιών του, επιβάλλεται η έγκαιρη επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό, καθώς με μία ανώδυνη και μη επεμβατική μέθοδο “ναρθηκοποίησης” του αυτιού μπορεί να διορθωθεί η βλάβη και να αποφευχθεί μελλοντικό χειρουργείο. Αυτό μας το επιτρέπει ο πολύ μαλακός και εύπλαστος χόνδρος του βρέφους, ο οποίος βρίσκεται ακόμα υπό την επίδραση των ορμονών της ενδομήτριας ζωής.

Σε ποιές περιπτώσεις συστήνουμε την ωτοπλαστική;

– Αν τα αυτιά σας είναι “πεταχτά”.
– Εφόσον τα αυτιά σας είναι δυσανάλογα μεγάλα με το υπόλοιπο κεφάλι και το πρόσωπο.
– Αν είστε δυσαρεστημένη/ος από προηγούμενο χειρουργείο στα αυτιά.

Η ωτοπλαστική συνήθως γίνεται και στα δύο αυτιά αν και σπάνια, όταν το πρόβλημα είναι αμιγώς ετερόπλευρο, μπορεί να γίνει μόνο στην πάσχουσα πλευρά.

Πώς θα ετοιμαστείτε για την επέμβαση;

Η προεγχειρητική συμβουλευτική

Αρχικά, θα συναντηθείτε με τον Δρ. Σγούρο στο ιδιωτικό του ιατρείο ή στο νοσοκομείο. Κατά την πρώτη σας επίσκεψη, ο χειρουργός:

– Κάνει μία ενδελεχή ανασκόπηση του ιατρικού σας ιστορικού. Είναι σημαντικό να αναφέρετε προβλήματα που σχετίζονται με τα αυτιά, όπως λοιμώξεις, ιστορικό προηγούμενων επεμβάσεων ή προβλήματα ακοής.

– Εξετάσει. Η θέση, το μέγεθος, η συμμετρία, οι αναλογίες και η μορφολογία των αυτιών σας είναι σημαντικά στοιχεία, τα οποία θα καθορίσουν το θεραπευτικό πλάνο. Ο Δρ. Σγούρος θα πραγματοποιήσει την εξειδικευμένη και εξατομικευμένη ανάλυση που χρειάζεστε, ώστε να επιλέξετε μαζί τη σωστή για εσάς επέμβαση. Στη φάση αυτή, θα ληφθούν και οι προεγχειρητικές φωτογραφίες.

– Σας δίνει την ευκαιρία να ρωτήσετε. Αναφέρετε γιατί θέλετε να κάνετε την επέμβαση, ποιές είναι οι προσδοκίες σας από το αποτέλεσμα, ποιοί οι ενδεχόμενοι φόβοι σας ή απορίες σχετικά με την διαδικασία και την μετεγχειρητική περίοδο. Μη διστάσετε να ρωτήσετε και να κατανοήσετε τα στάδια της επέμβασης, καθώς και τους συνοδούς κινδύνους.

– Αν καπνίζετε, θα σας συστήσει να διακόψετε το κάπνισμα έναν μήνα πριν και έναν μετά το χειρουργείο, καθώς η νικοτίνη αυξάνει δραματικά τα ποσοστά επιπλοκών.

Ωτοπλαστική – Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση;

Η ωτοπλαστική μας δίνει πολλές επιλογές όσον αφορά στο είδος της αναισθησίας που θα διαλέξουμε. Μπορεί να πραγματοποιηθεί αμιγώς υπό τοπική αναισθησία ή υπό τοπική αναισθησία σε συνδύασμο με “μέθη”. Αυτές συνήθως είναι οι επιλογές για τους ενηλίκους. Τα παιδιά και ορισμένοι ενήλικοι που θα το επιλέξουν, υποβάλλονται στην επέμβαση υπό γενική αναισθησία. Σε κάθε περίπτωση, το χειρουργεό είναι χειρουργείο μίας ημέρας (ODS) και το ίδιο βράδυ ο ασθενής μπορεί να κοιμηθεί στο σπίτι του.

Κατά τη διάρκεια της ωτοπλαστικής τροποποιούνται οι εξής παράμετροι, σε άλλοτε άλλο βαθμό:

– Η σχέση γωνίας του άξονα του αυτιού σε σχέση με τον κατακόρυφο άξονα του προσώπου.
– Η σχέση γωνίας του αυτιού με το πλάγιο επίπεδο της κεφαλής
– Το μέγεθος της κόγχης του αυτιού (το μέρος στη βάση του αυτιού που μοιάζει με κούπα)
– Η αναδίπλωση της ανθέλικας και ο άλλοτε άλλος βαθμός εξάλλειψής της
– Το μέγεθος του αυτιού

Ο έμπειρος πλαστικός χειρουργός δίνει βάση σε όλους αυτούς τους παράγοντες ανεξαιρέτως και τους τροποποιεί ανάλογα με τις ανάγκες, ώστε να επιτύχει ένα εξατομικευμένα όμορφο και αρμονικό αποτέλεσμα.
Οι τομές τοποθετούνται πίσω από το αυτί και, αν χρειαστεί, μέσα στην αναδίπλωση της κόγχης, ώστε να είναι αόρατες.

Ποιά είναι η συνήθης μετεγχειρητική πορεία;

Μετά την ωτοπλαστική, τα αυτιά σας θα είναι καλυμμένα με επιδέσμους, για προστασία και άνεση. Μετά την πάροδο της αναισθησίας ίσως νιώσετε κάποια ελαφρά ευαισθησία, φαγούρα ή ελαφρύ πόνο. Όλα αυτά είναι απόλυτα φυσιολογικά. Σε περίπτωση πολύ ισχυρού, “παλμικού” πόνου, ο οποίος δεν βελτιώνεται με τα συνήθη παυσίπονα, πρέπει να ενημερωθεί άμεσα ο χειρουργός.

Προκειμένου να αποφύγετε την πίεση πάνω στα αυτιά, συστήνεται να μην κοιμάστε στο πλάι. Προσπαθείστε να μην τρίβετε τα αυτιά και αποφύγετε τα πολύ στενά ρούχα, τα οποία, όταν βγαίνουν, μπορεί να τραβήξουν τους επιδέσμους.

Σε μία εβδομάδα με 10 ημέρες, ο ιατρός θα σας ανοίξει τους επιδέσμους. Το πιθανότερο είναι ότι τα αυτιά σας στη φάση αυτή θα είναι οιδηματώδη (πρησμένα) και μελανιασμένα. Και τα δύο είναι απόλυτα φυσιολογικά. Για τις επόμενες 2-6 εβδομάδες θα πρέπει να φοράτε μία μπαντάνα κατά τη διάρκεια του ύπνου, η οποία θα προστατεύσει τα αυτία σας από κάποιο ανεπιθύμτηο τράβηγμα, κατά τη διάρκεια των κινήσεων στον ύπνο, που θα σπάσει τα εσωτερικά ράμματα. Τα εξωτερικά ράμματα αφαιρούνται τη 10η μετεγχειρητική ημέρα.

Ποιοί είναι οι κίνδυνοι της επέμβασης;

Η ωτοπλαστική είναι μία από τις αφαλέστερες επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής με εξαιρετικά υψηλό ποσοστό ικανοποίησης μετεγχειρητικά. Οι πιθανότητες κάποιας επιπλοκής είναι εξαιρετικά χαμηλές. Όπως σε κάθε επέμβαση, έτσι και στην ωτοπλαστική υπάρχει ο κίνδυνος της αιμορραγίας, της λοίμωξης ή κάποιας αντίδρασης στην αναισθησία.

Κάποιες άλλες ειδικές επιπλοκές της ωτοπλαστικής είναι οι εξής:

– Ουλές. Οι ουλές της ωτοπλαστικής είναι καλά κρυμμένες στην πίσω επιφάνεια του αυτιού, οπότε είναι σχεδόν αόρατες. Ωστόσο, σε ανθρώπους με γενετική προδιάθεση δημιουργίας χηλοειδών ή υπερτροφικών ουλών, μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα.

– Ασυμμετρία μεταξύ των αυτιών. Αν και κανένα πρόσωπο δεν είναι απόλυτα συμμετρικό, κατά κανόνα ολοκληρώνουμε την επέμβαση της ωτοπλαστικής όταν έχουμε πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετρία. – Ασυμμετρίες μεταξύ των αυτιών είναι συνήθως αποτέλεσμα κάποιου συμβάματος στην μετεγχειρητική διαδικασία (π.χ. μικροτραυματισμός, “τράβηγμα” κατά λάθος του αυτιού) που μπορεί να οδηγήσει σε “σπάσιμο” ραμμάτων και αλλοίωση του αποτελέσματος.

– Αλλαγές στην αισθητικότητα του δέρματος του αυτιού. Λόγω της ανάσπασης κρημνών του δέρματος, κάποια μικρά νεύρα της αίσθησης τραυματίζονται. Οι υπαισθησία που προκαλείται είναι συνήθως παροδική και η φυσιολογική αισθητικότητα αποκαθίσταται τελικά.

– Προβλήματα με τα ράμματα. Σπανίως, τα ράμματα που συγκρατούν το σχήμα του αυτιού στη διορθωμένη του θέση, μπορεί να διαπεράσουν το δέρμα και να προκαλέσουν φλεγμονή τοπικά. Στις περιπτώσεις αυτές τα ράμματα αυτά αφαιρούνται χωρίς να επηρρεάζεται το αποτέλεσμα της επέμβασης, δεδομένου ότι μετά την παρέλευση αρκετών εβδομάδων είναι πλέον η διαδικασία της επούλωσης – και όχι τα ράμματα – εκείνη που συγκρατεί το αποτέλεσμα της επέμβασης.

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την Ρινοπλαστική

error: Content is protected !!