MENU

Η Μικροωτία είναι μία συγγενής κατάσταση, κατά την οποία το εξωτερικό τμήμα του αυτιού έχει διαμορφωθεί ατελώς, σε άλλοτε άλλον βαθμό. Κατηγοροποιείται σε στάδια και σε υπότυπους, ανάλογα με το βαθμό απουσίας των ανατομικών στοιχείων του αυτιού. Μπορεί να κυμανθεί, από ένα μικρό σε μέγεθος και συρρικνωμένο αυτί, ως και την πλήρη απουσία του.

Σχετίζεται η μικροωτία με προβλήματα στην ακοή;

Ακόμα και σε περιπτώσεις πλήρους ατρησίας ή ανυπαρξίας του έξω ακουστικού πόρου, η ακοή είναι εφικτή. Αν και μειωμένη κατά 40%-60%. Σε καμία περίπτωση η πλαστική χειρουργική αποκατάσταση της μικροωτίας, ωστόσο, δεν έχει ως στόχο τη διόρθωση αυτού του ελλείμματος ακοής.

Ποιός είναι ο σκοπός της πλαστικής αποκατάστασης της μικροωτίας;

Ο σκοπός είναι η αποκατάσταση της αισθητικής του προσώπου. Καθώς και της δυνατότητας το άτομο να μπορεί να χρησιμοποιήσει απρόσκοπτα στήριξη για γυαλιά οράσεως ή ηλίου στο μέλλον.

Ποιό είναι το σωστό timing για την αποκατάσταση;

Η αποκατάσταση της ανωμαλίας του έξω ωτός δε μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής. Αυτό γιατί το αυτί δεν έχει ακόμα πλησιάσει στο τελικό του μέγεθος. Γύρω στην ηλικία των 6-8 ετών, το φυσιολογικό αυτί θα έχει φτάσει σχεδόν σε ένα 80% του τελικού μεγέθους της ενήλικης ζωής. Οπότε πλέον με βάση αυτό μπορούμε να σχεδιάσουμε και να αποκαταστήσουμε το προβληματικό αυτάκι. Ως τότε, το παιδί και η οικογένεια πρέπει να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στη γενικότερη αισθητική δυσκολία που ενδεχομένως θα δημιουργεί αυτή η ανατομική ιδιαιτερότητα του παιδιού.

Μικροωτία – Ποιες είναι οι διαθέσιμες επιλογές της αποκατάστασης;

Η αποκατάσταση της μικροωτίας μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με χρήση αυτόλογου μοσχεύματος χόνδρου, το οποίο και λαμβάνεται από τις πλευρές. Είτε με ειδικό βιοσυμβατό συνθετικό υλικό. Κάθε μία από τις επιλογές αυτές έχει τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες της, τα οποία ο Δρ. Σγούρος επεξηγεί διεξοδικά στις προεγχειρητικές συμβουλευτικές συνεδρίες στο ιατρείο. Η τελική απόφαση λαμβάνεται με γνώμονα την εξατομικευμένη ανάγκη του παιδιού. Κατά κανόνα, η πλέον συχνή μέθοδος αποκατάστασης στα παιδιά είναι με αυτόλογο μόσχευμα χόνδρου από τις πλευρές.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ένα παιδί με μικροωτία είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό παιδί με μια μικρή ανατομική παραλαγή. Σε κάθε περίπτωση πρέπει αυτό να τονίζεται και να αναδεικνύεται, ώστε το παιδί να ενδυναμώνεται ψυχολογικά μέχρι την στιγμή της επέμβασης.

error: Content is protected !!