Η έσω ρινική βαλβίδα είναι ένα ανατομικό σύμπλεγμα που βρίσκεται μέσα στη μύτη, στην περιοχή ανάμεσα στο διάφραγμα και στο κατώτερο τμήμα το ανωτέρω πλευρικού χόνδρου της μύτης.
Όταν συντρέχουν ιδιαίτεροι ανατομικοί λόγοι, υπάρχει η τάση να ανεπαρκεί και να μπλοκάρει την ρινική αναπνοή.
Η “κατάρρευση” της έσω ρινικής βαλβίδας ή αλλιώς στένωση της ρινικής βαλβίδας είναι ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους η μύτη μπορεί να εμφανίζει συμφόρηση και ο ασθενής σημαντική δυσκολία στην αναπνοή.
Στην περίπτωση αυτή, οι βαλβίδες δεν μπορούν να αντέξουν τη δύναμή της ροής του αέρα όπως εισέρχεται από τα ρουθούνια.
Αιτίες
Η διαταραχή της ρινικής βαλβίδας είναι συχνά αποτέλεσμα ενός τραυματισμού, μιας ρινοπλαστικής ή ενός στραβού διαφράγματος.
Άλλες πιθανές αιτίες του φαινομένου είναι η φλεγμονή, η ανάπτυξη ουλώδους ιστού και η ατροφία του ρινικού ιστού λόγω της ηλικίας.
Η διεξοδική εξέταση από τον ειδικό είναι απαραίτητη προκειμένου να προσδιοριστεί η αιτία του μπλοκαρίσματος και να προχωρήσει κανείς στην κατάλληλη θεραπεία.
Η ανεπάρκεια της έσω ρινικής βαλβίδας έχει επικρατήσει να αναφέρεται ως ο “κρυφός ένοχος”. Αυτό γιατί ενώ η ανεπάρκεια της εξωτερικής βαλβίδας (του ανοίγματος των ρουθουνιών) είναι εμφανής, αυτή της έσω βαλβίδας δεν είναι άμεσα ορατή. Ωστόσο παρεμποδίζει σημαντικά την αναπνοή.
Κάποιες φορές, όπως προαναφέραμε, το πρόβλημα δημιουργείται σαν αποτέλεσμα μίας επιθετικής πρότερης επέμβασης. π.χ. μιας προηγούμενης ρινοπλαστικής που επεχείρησε να αφαιρέσει τον ήβο της μύτης – αν στη διάρκεια του χειρουργείου οι δύο πλευρικοί χόνδροι αποσυνδεθούν από το μέσο διάφραγμα, “πέφτουν” με αποτέλεσμα να αλλάζει η σχέση γωνίας που έχουν με αυτό.
Η στένωση της περιοχής της βαλβίδας μπορεί επίσης να επέλθει αν το διάφραγμα παρεκκλίνει προς την κατεύθυνση της μιας έσω βαλβίδας.
Τα συμπτώματα του ασθενούς με διαταραχή της ρινικής βαλβίδας συνήθως επιδεινώνονται όταν αυτοί είναι ξαπλωμένοι. Οδηγώντας έτσι σε ροχαλητό και κακή ποιότητα ύπνου. Επίσης, σε περίπτωση που χειρουργηθεί για διόρθωση σκολίωσης διαφράγματος ή διόρθωση υπερτροφικών κογχών, η μεγαλύτερη ροή αέρα που εξασφαλίζεται μετεγχειρητικά θα αναδείξει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα μιας ανεπαρκούς έσω βαλβίδας.
Λύσεις – Ανεπάρκεια έσω ρινικής βαλβίδας
Η πρώτη γραμμή θεραπείας στην ανεπάρκεια της έσω ρινικής βαλβίδας είναι τα αυτοκόλλητα που ανασηκώνουν το δέρμα της μύτης. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν σε ήπιες περιπτώσεις ή όταν το πρόβλημα οφείλεται σε κάποια παροδική διαταραχή της φυσιολογίας.
Ωστόσο, αν έχετε σοβαρού βαθμού ανεπάρκεια της έσω ρινικής βαλβίδας, θα πρέπει να σκεφθείτε τη χειρουργική επέμβαση. Έτσι θα μπορέσετε να αναπνεύσετε ξανά ελεύθερα!
Τεχνικές
Στις εξωτερικές βαλβίδες, μία επιλογή επέμβασης συνίσταται στην ενίσχυση του χόνδρου και των πλευρών του ρουθουνιού με χόνδρο, προερχόμενο από το δικό σας διάφραγμα, το πλευρό ή το αυτί σας.
Στο πλαίσιο της επέμβασης, ο χόνδρος αναδιαμορφώνεται για να συγκρατήσει τις έξω βαλβίδες από την κατάρρευση.
Ένα μόσχευμα χόνδρου είναι το κύριο υλικό που χρησιμοποιείται και στην αποκατάσταση των έσω βαλβίδων. Ο χόνδρος τοποθετείται στην περιοχή ανάμεσα στο μέσο διάφραγμα και στους ανώτερους πλευρικούς χόνδρους. Σκοπός είναι να τους κρατήσει μακριά (spreader graft) από το διάφραγμα και να ενισχύσει τη δομή της μύτης.
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, μία απομάκρυνση ακόμη κι ενός χιλιοστού μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αναπνοή.
Η επέμβαση αποκατάστασης της έσω ή της έξω βαλβίδας μπορεί να συνδυαστεί με διόρθωση του διαφράγματος. Επίσης συνδυάζεται με ρινοπλαστική ή επέμβαση στα ιγμόρεια.
Mετά την επέμβαση
Μετά το χειρουργείο, θα πρέπει να απουσιάσετε από την εργασία σας για τουλάχιστον 3 ημέρες. Θα πρέπει επίσης να μην σηκώνετε βάρη για μερικές ημέρες. Αν φοράτε γυαλιά, μπορεί να χρειαστείτε ειδικές οδηγίες.
Ο θεράπων ιατρός θα σας συνταγογραφήσει παυσίπονα, αλοιφές και ρινικά σπρέι που θα βοηθήσουν στη μετεγχειρητική σας πορεία.
Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την Ρινοπλαστική